Kireät pakkaset jatkuvat Etelä- ja Itä-Suomessa vielä lauantaina – itärajalla voi olla aamulla lähes 30 astetta pakkasta

Ilmatieteen laitos on antanut lauantaille pakkasvaroituksen Päijät-Hämeeseen, Kymenlaaksoon, Etelä-Karjalaan, Etelä-Savoon ja Pohjois-Karjalaan. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

Iiro-Matti Nieminen / STT

Viime päivien kipakat pakkaset jatkuvat vielä lauantaina maan etelä- ja itäosissa, kerrottiin Ilmatieteen laitokselta perjantaina.

Päivystävä meteorologi Mikko Laine ennakoi, että lauantaina Etelä-Suomessa on 15–25 astetta pakkasta. Itä-Suomessa ollaan pääosin 20 miinusasteen tienoilla, mutta paikoin lämpötilat voivat pudota alemmas.

– Ihan itärajalla voi olla lähes 30 astetta pakkasta aamulla, Laine sanoi STT:lle.

Ilmatieteen laitos on antanut lauantaille pakkasvaroituksen Päijät-Hämeeseen, Kymenlaaksoon, Etelä-Karjalaan, Etelä-Savoon ja Pohjois-Karjalaan. Varoitus on voimassa alkuiltapäivään saakka.

Maan länsi- ja pohjoisosiin on odotettavissa lauantaille vain pikkupakkasia: muutamasta miinusasteesta noin kymmenen asteen pakkaseen.

Lämpötilaerot johtuvat pilvisestä säästä lännessä ja pohjoisessa.

– Korkeapaine vaikuttaa enemmän etelä- ja itäosissa maata, Laine kertoi.

Sunnuntaina pakkastilanne tasaantuu

Vielä sunnuntain vastainen yö voi olla Etelä-Suomessa kylmä.

– Mutta sitten sunnuntaipäivä on pilvisempää ja heikompaa pakkasta koko maassa. Silloin pakkaset ovat yleisesti 5–10 asteen välillä.

Vastaavasti Lapissa sää voi sunnuntaina selkiintyä ja muuttua kylmemmäksi.

Lapissa on viime päivinä ollut leudompaa kuin Etelä-Suomessa, mikä Laineen mukaan on johtunut pilvisyydestä ja lauhasta ilmamassasta. Hän kertoi, että lauhempaa ilmaa voi päästä virtaamaan Lappiin pohjoisestakin, Jäämeren suunnalta.

Lumisateet jäävät viikonloppuna vähäisiksi.

– Jos pilveä on, pientä hiutalointia saattaa tulla, mutta mitään varsinaisia sateita, joista kertymää tulisi enemmän, ei ole viikonlopun aikana odotettavissa eikä vielä maanantain ja tiistainkaan aikana.

Ensi viikon alkuun on Laineen mukaan odotettavissa pilvisempää säätä.

– Näyttäisi, että pakkasella kuitenkin pysyttäisiin alkuviikon päivät.

Kommentoi