Saksassa Baijerin pääministeri Söder on suosikki seuraavaksi liittokansleriksi

Markus Söder johtaa CDU:n baijerilaista sisarpuoluetta CSU:ta. AFP / LEHTIKUVA

Niilo Simojoki / STT

Saksan kristillisdemokraatit (CDU) valitsee ensi lauantaina itselleen uuden puoluejohtajan. Maan suurimman puolueen johtaja on myös vahvoilla seuraavaksi liittokansleriksi Angela Merkelin väistyessä syyskuun liittopäivävaalien jälkeen.

Mielipidekyselyjen perusteella sekä saksalaiset yleensä kuin myös kristillisdemokraatit pitävät Baijerin pääministeriä Markus Söderiä parhaana henkilönä Merkelin manttelinperijäksi.

Söder johtaa CDU:n baijerilaista sisarpuoluetta CSU:ta. Hän ei ole siis mukana CDU:n johtajakisassa eikä ole toistaiseksi myöskään sanonut tavoittelevansa liittokanslerin paikkaa. CDU ja CSU valitsevat yhteisen kansleriehdokkaansa myöhemmin keväällä.

Koronan vuoksi jo kahdesti lykätty CDU:n puoluekokous järjestetään lopulta viikonvaihteessa, mutta epidemian takia etäyhteyksin. 1001 kokousedustajaa äänestävät uudesta puheenjohtajasta sähköisesti lauantaina. Tuloksen pitäisi selvitä samana päivänä, mutta vahvistus sille saadaan vasta myöhemmin ensi viikolla, kun puolueväen niin ikään antamat kirjeäänet on laskettu.

Supervaalivuosi keskellä koronakriisiä

Ehdolla uudeksi puheenjohtajaksi on kolme miestä: Saksan väkiluvultaan suurimman osavaltion Nordrhein-Westfalenin pääministeri Armin Laschet, kansanedustaja ja liittopäivien ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Norbert Röttgen sekä politiikasta useita vuosia syrjässä ollut liikemies ja miljonääri Friedrich Merz.

Mielipidekyselyissä selvä ennakkosuosikki on ollut Merz, jonka mahdollisen valinnan arvioidaan merkitsevän selvintä muutosta Merkelin linjaan ja vievän puoluetta oikealle. Vahvinta jatkuvuutta CDU:n linjassa puolestaan edustaisi Laschet, joka on ollut suosiokyselyissä kuitenkin peränpitäjänä.

Puoluekokouksen lähestyessä kannatuslukemat näyttävät jonkin verran tasoittuneen. Jos kukaan ehdokkaista ei saa puoluekokousväeltä lauantaina yli puolta äänistä, järjestetään toinen äänestyskierros kahden eniten ääniä saaneen kesken. Tässä tilanteessa kisasta pudonneen tuki jommallekummalle voi olla ratkaisevaa.

Merkel tai CDU:n väistyvä puheenjohtaja, puolustusministeri Annegret Kramp-Karrenbauer eivät ole asettuneet julkisesti tukemaan ketään kolmesta ehdokkaasta.

Saksassa on koronapandemian keskellä todellinen supervaalivuosi, sillä syyskuun liittopäivävaalien lisäksi tänä vuonna pidetään alueparlamenttivaalit kaikkiaan kuudessa eri osavaltiossa.

Kommentoi

Mainos: Warkauden Lehti

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin