Muut puoluejohtajat kovistelivat Maaseudun Tulevaisuuden tentissä Halla-ahoa suhtautumisesta Capitolin tapahtumiin

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi Halla-ahon edelleen vähättelevän Capitolin tapahtuman merkitystä. Markku Ulander / LEHTIKUVA

Susanna Jääskeläinen / STT

Vihreiden, keskustan ja kokoomuksen puheenjohtajat pistivät perussuomalaisten puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa tiukille tämän puolueen suhtautumisesta Capitol-kukkulan viimeviikkoisiin tapahtumiin Yhdysvalloissa.

Vihreiden puheenjohtaja ja sisäministeri Maria Ohisalo sanoi Maaseudun Tulevaisuuden kuntavaalitentissä olevansa huolestunut siitä, että perussuomalaisten taholta ei ole selväsanaisesti tuomittu kaikenlaista terrorismia.

– Tästähän pahimmillaan puhutaan, terroristisesta teosta, vallankaappausyrityksestä.

Halla-aho vastasi, että sanojensa kanssa kannattaisi olla varovainen.

– Kyllähän vallankaappausyritys edellyttäisi, että on jokin suunnitelma siitä, miten valta kaapataan. Uskooko ministeri Ohisalo, että nämä kongressiin rynnistäneet huligaanit ajattelivat oikeasti, että he saavat vallan käsiinsä valloittamalla yhden talon? Halla-aho kysyi.

Halla-aho sanoi tapahtumien olevan täysin verrattavissa Black Lives Matter -hulinointiin, joissa on aiheutunut valtava tuhoa ja ihmisuhreja. Hänen mukaansa poliittinen väkivalta ja haluttomuus tunnustaa vastapuolen oikeutta mielipiteisiinsä ovat olleet kasvava ilmiö Yhdysvalloissa ja muuallakin viimeisten neljän vuoden aikana.

– Tässä kyllä yhdellä jos toisellakin on syytä katsoa peiliin ja arvioida omia tekemisiään.

Ohisalo sanoi Halla-aholta menneen ilmeisesti ohi, että paikalla oli myös muun muassa ammattisotilaita.

. En ymmärrä minkäänlaista hyssyttelyä tai vähättelyä .

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi Halla-ahon edelleen vähättelevän Capitolin tapahtuman merkitystä.

– Se oli järkyttävä, täysin tuomittava. Maailman vahvimman valtion, vahvan demokratian presidentti yllyttää protestoimaan vaalitulosta vastaan, mikä johtaa siihen, että ihmisiä kuolee.

Orpo korosti, ettei kyseessä ole nyt yksi tapahtuma vaan tämä tapahtuma on sen tien päässä, jolla Trumpin harjoittama populistinen ja repivä politiikka on kyseenalaistanut laillisuuden ja instituutiot.

– Eikä tämä ole pelkästään amerikkalainen ilmiö, meillä on samanlaisia esimerkkejä Euroopasta ja viitteitä myös Suomesta. Minusta tähän täytyy puuttua erittäin vakavasti, kaikkien puolueiden pitää ottaa tämä vakavasti.

Orpon mukaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja lehtien keskustelupalstoilla voi nähdä puheenvuoroja, joissa kyseenalaistetaan suomalaisia instituutioita ja uskoa siihen, että Suomessa asiat perustuvat faktaan ja parhaaseen mahdolliseen tietoon.

– En ymmärrä minkäänlaista tämän asian hyssyttelyä tai vähättelyä, tämä on erittäin vakava kysymys.

. Meidän jokaisen on tunnistettava vastuu .

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko viittasi Halla-ahon toteamukseen, että sanojen kanssa tulee olla varovainen. Saarikon mielestä väkivalta on aina tuomittavaa ja väärin ja kysymys on demokratiasta eli kansanvallan kunnioittamisesta, eikä kukaan voi vannoa, etteikö vastaavanlaista voisi tapahtua myös Suomessa.

– Meidän jokaisen on tunnistettava tästä vastuu, että sanoilla ja teoilla on joskus sittenkin hyvin lyhyt matka toisiinsa.

Saarikko korosti, että jokainen puoluejohtaja on vastuussa politiikan toimintakulttuurista ja kielenkäytöstä.

"Ymmärrän kollegoiden vaalipaniikin"

Halla-aho arveli, että perussuomalaisia ei kritisoida ja vastusteta niinkään sen vuoksi, miten he ilmaisevat itseään, vaan siksi, että heidän poliittisista tavoitteistaan ei pidetä.

– Meillä on täysin legitiimejä tavoitteita, jotka ovat Suomen etujen mukaisia, ja me edistämme niitä ainoastaan laillisilla keinoilla. Näin on ollut ennen ja näin on jatkossa.

Halla-aho sanoi olleensa itse politiikassa 13 vuotta, jonka ajan sekä hänen puhetapansa että tavoitteensa ovat pysyneet samoina, eikä niitä ole syytä muuttaa.

– Minä ymmärrän kollegoiden vaalipaniikin, ja siitähän tämä keskustelu todellisuudessa kumpuaa.

Hän sanoi, ettei perussuomalaiset koskaan kyseenalaista demokraattisten vaalien tuloksia.

– Meidän mielestämme niitä pitää aina kunnioittaa, miellytti vaalien tulos tai ei.

"Tämä on erittäin järkyttävää"

Keskustelu tiivistyi Ohisalon ja Halla-ahon väliseksi väittelyksi perussuomalaisten ja vihreiden suhtautumisesta väkivaltaiseen radikalisaatioon, valheiden levittelyyn ja toisiinsa.

Ohisalo sanoi jäävänsä yhä kysymään, tuomitseeko perussuomalaiset kaikenlaisen väkivaltaisen radikalisaation.

– Hyvin yksinkertaisesti kyllä, vastasi Halla-aho.

– Ja pitäisimme toivottavana, että myös sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeri tuomitsisi kaikenlaisen laittomuuden ja hulinoinnin eikä asettuisi puolustamaan sitä, vaikka se sattuisi sopimaan omaan poliittiseen agendaan.

Halla-aho sanoi viittaavansa Elokapina-hulinointiin ja aiemmin turvapaikanhakijoiden laittomuuksiin mielenilmauksissa.

– Ministeri Ohisalolla on ikävä tapa kyllä asemoitua hyvin selkeästi laittomuuden puolelle näissä tilanteissa.

Ohisalo sanoi, ettei tämä pidä paikkaansa. Hän sanoi näkevänsä hyvin usein sosiaalisessa mediassa ja myös puheenjohtaja Halla-ahon tileillä erilaisia valheellisia väitteitä itsestään ja puolueestaan.

– Te olette väittänyt vihreitä puolueena vaaralliseksi ääriliikkeeksi. Tämä on erittäin järkyttävää. Et ole koskaan sanonut tätä minulle henkilökohtaisesti, mutta ei voida erottaa sosiaalista mediaa, näitä paneeleja, tv-haastatteluja. Kun poliitikko puhuu, niin hän puhuu aina vapaasti laajalle yleisölle, ei ole kahta eri maailmaa.

SDP:n puheenjohtaja ja pääministeri Sanna Marin ei ollut paikalla Maaseudun Tulevaisuuden kuntavaalitentissä aikataulusyistä.

Kommentoi