Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Reuters: Uudenlainen koronavirusmuunnos löydetty Brasiliasta Japaniin tulleilta matkailijoilta

Neljältä Brasiliasta Japaniin saapuneelta matkailijalta on löydetty uusi koronaviruksen muunnos, kertoo Japanin terveysministeriö uutistoimisto Reutersin mukaan. Muunnoksen kerrotaan eroavan Britannian ja Etelä-Afrikan koronavirusmuunnoksista.

Parhaillaan Japanissa tutkitaan, kuinka tehokkaita koronarokotteet ovat tätä uudenlaista virusmuunnosta vastaan.

Matkailijat saapuivat Japaniin 2. tammikuuta. Ministeriön mukaan yhdellä saapuneista oli hengitysvaikeuksia, yhdellä päänsärkyä ja kurkkukipua ja yhdellä kuumetta. Yhdellä ei ollut oireita.

Japanissa on tähän mennessä rekisteröity noin 289 000 koronavirustartuntaa ja reilut 4 000 koronakuolemaa, kertoo Japanin yleisradioyhtiö NHK .

Venäjällä löydettiin ensimmäinen koronaviruksen brittimuunnos

Venäjällä on löydetty ensimmäinen koronavirustartunta, jonka on aiheuttanut viruksen brittimuunnos, kertoo terveydenhuollon ja hyvinvoinnin palveluista vastaavan viraston johtaja Anna Popova.

Tartunta havaittiin yhdellä Britanniasta Venäjälle palanneella ihmisellä.

Venäjän viranomaiset keskeyttivät joulukuussa tilapäisesti lennot Britanniasta Venäjälle.

Saksassa ylittyi surullinen rajapyykki

Saksassa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvien kuolemien määrä on ylittänyt 40 000:n rajapyykin.

Liittokansleri Angela Merkelin mukaan vaikeimmat viikot ovat kuitenkin maassa vielä edessä. Hänen mukaansa seuraavat 2–3 viikkoa tulevat olemaan tähän mennessä kaikkein vaikeimmat koronan suhteen.

Saksan tehohoitopaikoista on käytössä jo yli 80 prosenttia, ja monet lääkärit ja sairaanhoitajat tekevät töitä äärirajoilla. Lisäksi Merkelin mukaan joululomien vaikutus tartuntamääriin ei vielä näy kokonaan tilastoissa.

Saksa on sulkenut muun muassa koulut ja ei-välttämättömät yritykset tammikuun loppuun asti tartuntojen hidastamiseksi. Merkelin mukaan rajoitukset ovat täysin välttämättömiä pandemian taltuttamiseksi.

Noin 83 miljoonan asukkaan maassa on todettu yli 1,9 miljoonaa koronatartuntaa.

Rokotteita Saksassa on annettu 0,5 miljoonaa. Merkelin mukaan alkuvauhti on ollut hidas, mutta rokotteiden jakelun pitäisi vauhdittua ajan kanssa.

Ruotsissa tiukempi laki koronatoimien vuoksi

Ruotsissa on tullut sunnuntaina voimaan tilapäinen pandemialaki. Valtiopäivät hyväksyi lain perjantaina.

Uusi laki antaa hallitukselle ja viranomaisille oikeuden määrätä esimerkiksi kauppoja suljettaviksi tai niiden aukioloa rajoitettavaksi aiempien pelkkien suositusten sijaan. Myös asiakas- ja osallistujamäärille voidaan määrätä tiukkoja rajoituksia.

Laki antaa hallitukselle myös valtuudet pysäyttää julkinen liikenne sekä määrätä, kuinka monta ihmistä saa kerääntyä julkisille paikoille.

Sääntöjä rikkovia yrityksiä tai yksityishenkilöitä voidaan rangaista sakolla. Uuden lain on määrä olla voimassa syyskuun loppuun saakka.