Vaatimukset Trumpin välittömästä erosta eivät lienny

Varapresidentti Pence ja presidentti Trump kuvassa presidentinvaalien aikaan. AFP / LEHTIKUVA

Anniina Luotonen, Hannu Aaltonen / STT

Vaatimukset Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin siirtämisestä pois virastaan jo ennen kahden viikon päästä tapahtuvaa vallanvaihtoa jatkuivat perjantaina.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi toisti jälleen, että jos varapresidentti Mike Pence ja hallitus eivät ota käyttöön perustuslain 25. lisäystä presidentin viraltapanosta, kongressi aloittaa virkarikosmenettelyn, mahdollisesti jo ensi viikolla.

Pelosi kertoi demokraattikollegoilleen osoittamassaan kirjeessä myös keskustelleensa asevoimien komentajan Mark Milleyn kanssa siitä, miten Trumpin mahdollinen yritys käyttää ydinaseiden laukaisukoodeja voidaan estää.

Yhteiskuntatieteiden tohtori Anna Kronlund Jyväskylän yliopistosta arvioi, että viraltapanovaatimusten perusteiden riittävyyttä on vaikeaa arvioida, koska ennakkotapauksia ei ole.

Välitöntä viraltapanoa on vaadittu, koska Trumpin pelätään aiheuttavan lisää turvallisuusriskejä viimeisen kahden viikon aikana. Presidentiksi nouseva demokraattien Joe Biden vannoo virkavalansa 20. tammikuuta. Biden itse ei ollut ainakaan perjantaihin mennessä ottanut kantaa vaatimuksiin.

Istuva presidentti voidaan vasten tahtoaan suistaa paikaltaan perustuslain 25. lisäyksen perusteella, jos hän on kykenemätön hoitamaan tehtäväänsä. Samaa pykälää on käytetty, kun istuva presidentti on joutunut esimerkiksi leikkaukseen ja valta on väliaikaisesti siirretty varapresidentille. Sen sijaan vastentahtoisen presidentin viraltapanoon lainkohtaa ei ole käytetty.

– Perustuslain 25. lisäyksessä ei tarkemmin määritellä, milloin presidentti on estynyt hoitamasta tehtäviään. Eli se jättää sen avoimeksi tulkinnalle, sanoo Kronlund, joka on perehtynyt myös kongressin ja presidentin väliseen vallanjakoon.

Näin onkin tulkinnanvaraista, riittääkö Pelosin arvio "presidentin vaarallisuudesta" perusteeksi. Kronlund huomauttaa, että demokraattipuolueesta on esitetty esimerkiksi lainsäädäntöä itsenäisen komission asettamisesta tutkimaan presidentin mahdollisuutta toimia virassaan.

Taakse tarvitaan puolet hallituksesta

Keskeistä on, mitä Pence tekee yhdessä hallituksen kanssa. Aktivoinnin taakse tarvitaan vähintään puolet hallituksesta, joka pienenee uusien eroilmoitusten myötä päivä päivältä.

Jo torstaiaamuna paikallista aikaa Pelosi tavoitteli Pencea puhelimitse yhdessä senaatin vähemmistöjohtajan, demokraattien Chuck Schumerin kanssa, mutta ilman vastausta.

Myös esimerkiksi Wall Street Journalin pääkirjoitussivulla vaadittiin Trumpilta henkilökohtaista vastuuta ja eroa.

– On parasta kaikille, myös hänelle itselleen, että hän poistuu vähin äänin, toteaa konservatiivisen mediavaikuttajan Rupert Murdochin omistama lehti.

- - - - -

Lähteenä myös AFP.

Kommentoi