Yhdysvalloissa Georgian uusintavaaleissa kovat panokset: senaatin hallinta ratkeaa

Demokraatti Raphael Warnock olisi voittaessaan ensimmäinen Georgian osavaltiosta valittu musta senaattori. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Äänestys Georgian osavaltion uusintavaaleissa Yhdysvalloissa alkoi tiistaina vilkkaana. Vaalien panokset olivat erittäin kovat, sillä niissä ratkaistaan kumpi puolue, demokraatit vai republikaanit, hallitsee senaattia seuraavat kaksi vuotta.

Vaalien tulos ratkaisee myös sen, millaiset mahdollisuudet Yhdysvaltain tulevalla presidentillä Joe Bidenillä on viedä läpi politiikkaansa.

Smyrnassa Georgiassa äänestänyt Joe Swaney kertoi uutiskanava CNN :lle, että hän on tähän saakka aina äänestänyt republikaaneja. Nyt ääni meni kuitenkin demokraateille.

– Tein niin, koska tällä hetkellä on muun muassa ympäristöä, veroja ja eriarvoisuutta koskevia kysymyksiä, joihin mielestäni olisi puututtava. Ja toivon, että niihin myös puututaan, koska senaatti voi auttaa, rohkaista ja hyväksyä lakeja jotka tukevat presidentti Bidenin politiikkaa.

Georgiassa järjestetään kahdet vaalit, jotka molemmat demokraattien on voitettava, jos he mielivät senaattia hallitsemaan. Istuvat republikaanisenaattorit David Perdue ja Kelly Loeffler saavat vastaansa demokraattihaastajat Jon Ossoffin ja Raphael Warnockin.

Warnock olisi voittaessaan ensimmäinen Georgian osavaltiosta valittu musta senaattori.

Jos molemmat demokraattiehdokkaat valitaan, senaatissa olisi demokraattien ja republikaanien välillä 50–50-tasatilanne ja tulevan varapresidentin Kamala Harrisin ääni takaisi demokraateille enemmistön.

Jos demokraatit voittavat haltuunsa senaatin, heillä on niin sanottu värisuora, koska edustajainhuoneessa on jo demokraattienemmistö ja presidenttinä demokraatti.

Georgian senaattipaikat ratkeavat vasta nyt, koska osavaltion laki vaatii uusintavaaleja, jos kukaan ehdokas ei saa yli 50 prosenttia äänistä vaalien ensimmäisellä kierroksella.

Äänestysinto ratkaisee paljon

Mielipidekyselyiden perusteella kisoista odotetaan erittäin tasaisia. FiveThirtyEightin koostamissa mielipidetiedusteluiden keskiarvoissa demokraattiehdokkaat ovat olleet niukasti republikaanien edellä.

Biden voitti Georgian marraskuun presidentinvaaleissa reilun 11 000 äänen erolla, mikä kertoo siitä, että puolueet ovat osavaltiossa erittäin tasaväkisiä.

Vaalituloksen kannalta ratkaisevaa on, kumpi puolue saa kannattajansa paremmin liikkeelle. Ennakkoäänestyksen perusteella vaikuttaa siltä, että demokraattien äänestysaktiivisuus on korkealla tasolla marraskuun vaaleihin nähden, vaikka usein äänestysinto putoaa selvästi uusintavaaleissa.

Isojen panosten vuoksi molemmat puolueet ovat käyttäneet vaalikampanjoihin ennätyksellisen määrän rahaa.

Äänestyspaikat avautuivat tiistaina iltapäivällä Suomen aikaa ja sulkeutuvat keskiviikon vastaisena yönä. Tuloksia saadaan keskiviikon mittaan. Jos kisoista tulee äärimmäisen tasaisia, voi tuloksen ratkeaminen venyä, sillä presidentinvaalien tapaan vaaleissa on annettu paljon postiääniä, joiden laskeminen on hitaampaa.

Trump käänsi puheen presidentinvaaleihin

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump osallistui senaatin uusintavaalien alla kampanjatilaisuuteen Georgiassa, jossa hänen oli määrä tarjota tukeaan jatkokautta tavoitteleville republikaanisenaattoreille.

Trump kuitenkin valjasti tilaisuuden pitääkseen salaliittoteorioita ja henkilökohtaisia hyökkäyksiä vilisevän luennon, kuvailee yhdysvaltalaislehti New York Times .

Myös Biden esiintyi senaattorivalintojen alla Atlantassa Georgiassa. Hän kritisoi Trumpia, koska tämä ei ole kehittänyt maan koronavirustoimia, vaan on sen sijaan toistuvasti valittanut todisteetta vaalivilpistä.

Kommentoi