Georgiassa äänestetään tänään Bidenin tulevan hallinnon kannalta tuiki tärkeissä senaatinvaaleissa

Senaatin enemmistö parantaisi tulevan presidentin Joe Bidenin mahdollisuuksia saada lainsäädäntöä hyväksytyksi. AFP / LEHTIKUVA

Anssi Rulamo, Arttu Mäkelä / STT

Georgian osavaltiossa käydään tänään kahdet senaatin uusintavaalit, joissa ratkeaa, kumpi puolue hallitsee Yhdysvaltain senaattia seuraavat kaksi vuotta.

Demokraattien on voitettava molemmat kilvat, jotta se saisi senaattiin enemmistön. Tällöin senaatissa olisi demokraattien ja republikaanien välillä 50–50-tasatilanne ja tulevan varapresidentin Kamala Harrisin ääni takaisi demokraateille enemmistön.

Senaatin enemmistö parantaisi tulevan presidentin Joe Bidenin mahdollisuuksia saada lainsäädäntöä hyväksytyksi, koska silloin koko kongressi olisi demokraattien hallinnassa.

Istuvat republikaanisenaattorit David Perdue ja Kelly Loeffler saavat vastaansa demokraattihaastajat Jon Ossoffin ja Raphael Warnockin. Warnock olisi voittaessaan ensimmäinen Georgian osavaltiosta valittu musta senaattori.

Toisin kuin Perdueta, Loeffleria ei ole valittu senaattiin vaaleilla, vaan hänet nimitettiin senaattoriksi vuosi sitten terveysongelmien takia eronneen Johnny Isaksonin korvaajaksi. Muun muassa tämän vuoksi Loefflerin tappiota Warnockille pidetään hieman todennäköisempänä kuin Perduen tappiota Ossoffille.

Georgian senaattipaikat ratkeavat vasta nyt, koska osavaltion laki vaatii uusintavaaleja, jos kukaan ehdokas ei saa yli 50 prosenttia äänistä vaalien ensimmäisellä kierroksella.

Äänestysinto ratkaisee paljon

Mielipidekyselyiden perusteella kisoista odotetaan erittäin tasaisia. FiveThirtyEightin koostamissa mielipidetiedusteluiden keskiarvoissa demokraattiehdokkaat ovat olleet niukasti republikaanien edellä.

Biden voitti Georgian marraskuun presidentinvaaleissa reilun 11 000 äänen erolla, mikä kertoo siitä, että puolueet ovat osavaltiossa erittäin tasaväkisiä.

Vaalituloksen kannalta ratkaisevaa on, kumpi puolue saa kannattajansa paremmin liikkeelle. Ennakkoäänestyksen perusteella vaikuttaa siltä, että demokraattien äänestysaktiivisuus on korkealla tasolla marraskuun vaaleihin nähden, vaikka usein äänestysinto putoaa selvästi uusintavaaleissa.

Isojen panosten vuoksi molemmat puolueet ovat käyttäneet vaalikampanjoihin ennätyksellisen määrän rahaa.

Äänestyspaikat avautuvat tänään iltapäivällä Suomen aikaa ja sulkeutuvat keskiviikon vastaisena yönä. Tuloksia saadaan keskiviikon mittaan. Jos kisoista tulee äärimmäisen tasaisia, voi tuloksen ratkeaminen venyä, sillä presidentinvaalien tapaan vaaleissa on annettu paljon postiääniä, joiden laskeminen on hitaampaa.

Trump käänsi puheen presidentinvaaleihin

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump osallistui senaatin uusintavaalien alla kampanjatilaisuuteen Georgiassa, jossa hänen oli määrä tarjota tukeaan jatkokautta tavoitteleville republikaanisenaattoreille.

Trump kuitenkin valjasti tilaisuuden pitääkseen salaliittoteorioita ja henkilökohtaisia hyökkäyksiä vilisevän luennon, kuvailee yhdysvaltalaislehti New York Times . Trump hyökkäsi puheenvuorossaan paitsi uutismediaa ja demokraatteja, myös georgialaisia republikaaniviranomaisia vastaan.

Hän aloitti puheensa väittämällä, ettei ole mitään mahdollisuutta, että hän olisi hävinnyt Georgiassa. Mainittuaan lyhyesti tiistaina jatkokaudesta kamppailevat republikaanisenaattorit, käänsi hän jälleen huomionsa omiin vaaleihinsa, jotka hän hävisi.

– He eivät vie tätä Valkoista taloa, hän julisti ja kertoi hallinnon taistelevan tätä vastaan vimmatusti.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Trumpin puhe kesti 81 minuuttia. Vaikka Trump eksyikin päivän pääaiheesta jatkuvasti, kehotti hän AFP:n mukaan puheensa aikana myös toistuvasti kannattajiaan äänestämään Loeffleria ja Perdueta.

Myös Biden esiintyi senaattorivalintojen alla Georgiassa. Maan seuraava presidentti tarjosi tukeaan demokraattihaastajille vaalipäivän aattona osavaltion pääkaupungissa Atlantassa.

Hän myös kritisoi Trumpia, koska tämä ei ole kehittänyt maan koronavirustoimia, vaan on sen sijaan toistuvasti "vinkunut ja valittanut" todisteetta vaalivilpistä. Biden sanoi puheessaan, ettei ymmärrä, miksi Trump haluaa edelleen presidentin pestin, kun tämä ei ole kuitenkaan halukas tekemään kyseistä työtä.

Trump painosti puheessaan varapresidenttiä

Maanantaisessa puheessaan Trump painosti myös julkisesti varapresidentti Mike Penceä puuttumaan keskiviikkoiseen kongressissa tapahtuvaan valitsijaäänten laskentaan. Yhdysvaltalaislehti Washington Postin mukaan hän kertoi väkijoukolle toivovansa, että varapresidentti tekisi sen, mitä tältä toivotaan.

Trump ei kuitenkaan kertonut tarkalleen, mitä haluaisi Pencen tekevän. Senaatin puheenjohtajana Pence valvoo kongressin laskentaa ja Bidenin voiton vahvistamista.

Trump sanoi Pencen olevan "mainio tyyppi", mutta lisäsi, ettei pitäisi Pencestä enää ihan niin paljon, jos tämä ei tee kuten toivotaan. Pence on lehden mukaan kertonut Trumpille, ettei hänellä ole valtaa estää Bidenin valitsijaäänten mukaista voittoa.

Kommentoi