Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Children of Bodomin keulahahmo Alexi Laiho on kuollut – 41-vuotias kitaristi kuoli kotonaan Helsingissä viime viikolla

Children of Bodom -yhtyeen keulahahmo, kitaristi Alexi Laiho (Markku Uula Aleksi Laiho) on kuollut, kertoi Laihon viimeaikaisen yhtyeen Bodom After Midnightin ohjelmatoimisto Grey Beard Concerts & Management maanantaina tiedotteessaan. Laiho kuoli 41-vuotiaana kotonaan Helsingissä viime viikolla.

Laiho kärsi pitkäaikaisista terveysongelmista, kuten vatsahaavoista ja kroonisesta olkapääkivusta. Hän on kertonut kärsineensä myös alkoholi- ja mielenterveysongelmista. Tiedotteessa ei kerrota Laihon kuolinsyytä.

Children of Bodom oli ennen muuta Laihon yhtye. Hän sävelsi ja sanoitti yhtyeen kappaleet. Laiho ei koskaan määritellyt yhtyeensä musiikkia muuten kuin metalliksi.

Jo varhaislapsuudessaan musiikinopinnot ensin pianolla ja viululla aloittanut Laiho tunnettiin virtuoosimaisena kitaristina. Varhaisimmiksi suosikeikseen Laiho on nimennyt muun muassa Dire Straitsin ja W.A.S.P.:n. Hänen ensimmäinen musiikkimuistonsa oli Dire Straitsin Money for Nothing -hitti noin kuusivuotiaana.

– Mark Knopflerin kitaran soundi hypnotisoi minut täysin, Laiho muistelee elämäkerrassaan.

Laiho opiskeli nuorena kitaransoittoa Oulunkylän Pop & Jazz -opistossa, johon hän pääsi 12-vuotiaana soitettuaan kitaraa vasta vuoden. Lopullisen suunnan antoi Sepulturan Arise-albumi.

Omaan musiikkiinsa hän otti vaikutteita paitsi metallista ja rokista laajalla skaalalla, myös klassisesta musiikista.

– Mozart sieltä varmaankin on suosikkini. Ja Vivaldin Neljä vuodenaikaa. Pidän paljon myös Bachista. Ja sitten Beethoven ja Sibelius tietysti myös, Laiho kertoi STT:n haastattelussa vuonna 2011.

Laiho on myös kertonut käyttäneensä vihaa luovuuden lähteenä.

Yksi maailman tunnetuimmista metallikitaristeista

Children of Bodomin levyjä on myyty maailmanlaajuisesti useita miljoonia. Yhtye kiersi lukuisia kertoja Euroopassa, Yhdysvalloissa, Australiassa ja Japanissa.

Laiho oli yksi metallimusiikin tunnetuimmista ja arvostetuimmista kitaristeista paitsi Suomessa, myös kansainvälisesti. Hänet on palkittu muun muassa Metal Hammer -lehden Golden Gods -palkinnolla, Guitar World- ja Total Guitar -lehtien parhaan metallikitaristin palkinnolla ja useilla muilla kansainvälisillä tunnustuksilla.

– Kyllähän tällainen menestyminen aina tuntuu helvetin hyvältä. Se on palkitsevaa, mutta yhtyeen tekemisiin se ei vaikuta millään tavalla, Laiho kommentoi STT:lle aikoinaan.

Laiho nähtiin myös Helsingin Juhlaviikkoja varten säveltämänsä, Senaatintorille sata kitaristia koonneen 100 Guitars From Hel -jättikonsertin johtajana vuonna 2015.

– Ihan pähkähullu ajatushan se oli, mutta samalla tasan niin sekopäinen, etten oikeasti voinut kieltäytyä, Laiho sanoi elämäkerrassaan.

Kitaristi Laiho ja rumpali Jaska Raatikainen perustivat Children of Bodomin vuonna 1993, tosin silloin vielä nimellä IneartheD.

Children of Bodom hajosi toissa vuonna riitaisasti, ja oikeudet yhtyeen nimeen jäivät sen muille jäsenille.

Vaimo ja tytärpuoli Australiassa

Viime vuonna Laiho kokosi Bodom After Midnight -kokoonpanon, joka ehti äänittää kolme kappaletta. Lisäksi Laiho vaikutti monissa eri musiikkikokoonpanoissa.

– Olemme musertuneita rakkaan ystävämme ja bändimme jäsenen äkillisestä poismenosta. Sanat eivät pysty kuvailemaan sitä järkytystä ja surua, jota tunnemme, sanovat Bodom After Midnight -yhtyeen jäsenet Daniel Freyberg, Mitja Toivonen sekä Waltteri Väyrynen tiedotteessa.

– Viimeisen kerran näin Alexin viimeisen yhteisen keikkamme jälkeen joulukuussa 2019. Halasin häntä ja sanoin "nähdään", muisteli Laihon pitkäaikaisin bändikaveri Jaska Raatikainen lyhyessä Facebook-kirjoituksessaan .

– Yli 25 vuotta ystävyyttä. Menetimme veljen. Maailma menetti ilmiömäisen lauluntekijän, yhden kaikkien aikojen suurimmista kitaristeista. Muistot ja Alexin musiikki elävät ikuisesti, Children of Bodomin jäljelle jääneet jäsenet Raatikainen, Henkka Seppälä ja Janne Wirman muistelevat yhtyeen Facebook-sivuilla .

Laiholla oli vaimo ja tytärpuoli Australiassa, jonne hän oli kertonut itsekin aikovansa muuttaa.

– Siellä minä hakkaan Fiskarsin kirveellä halkoja ja grillaan pihalla, Laiho suunnitteli elämäkerrassaan.

– Alexi oli mitä rakastavin ja uskomattomin aviomies ja isä. Sydämemme ovat ikuisesti palasina, hänen vaimonsa Kelli Wright-Laiho sanoo tiedotteessa.

Laihon kuolema noteerattiin laajasti maailmalla. Siitä uutisoivat paitsi musiikkijulkaisut NME ja Kerrang , myös muun muassa yhdysvaltalainen uutiskanava CNN ja britannialainen laatusanomalehti Guardian .

----

Lähteenä myös Alexi Laihon elämäkerta Kitara, kaaos & kontrolli (kirjoittanut Petri Silas, Johnny Kniga 2019)