Yhdysvaltain kongressi äänesti nurin Trumpin puolustusmäärärahojen lakipakettia koskevan veto-oikeuden

Kongressi antoi väistyvälle presidentille Donald Trumpille nöyryyttävän takaiskun perjantaina. Arkistokuva. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvalloissa kongressi antoi perjantaina väistyvälle presidentille Donald Trumpille nöyryyttävän takaiskun, kun senaatti kumosi puolustusmäärärahojen lakipakettia koskevan Trumpin veto-oikeuden.

Republikaanienemmistöinen senaatti hyväksyi äänin 81–13 yli 740 miljardin dollarin arvoisen puolustusmäärärahan eli äänesti käytännössä samalla nurin Trumpin yrityksen käyttää veto-oikeuttaan.

Trump on yrittänyt estää puolustusmäärärahojen lakipakettia menemästä läpi, mutta jo maanantaina demokraattienemmistöinen edustajainhuone kumosi äänin 322–87 Trumpin veto-oikeuden. Trumpin vetoa vastaan äänesti 109 republikaania.

Sekä edustajainhuone että senaatti hyväksyivät lakipaketin jo aiemmin joulukuussa suuren enemmistön turvin, mutta Trump ilmoitti 29. joulukuuta käyttävänsä veto-oikeuttaan.

Trump on kutsunut lakipakettia "lahjaksi" Kiinalle ja Venäjälle ja sanonut sen estävän hänen mahdollisuutensa vähentää yhdysvaltalaisjoukkoja Afganistanissa, Etelä-Koreassa ja muualla. Trump vastusti myös muun muassa sitä, että lakiesitys oli vaihtamassa useilta sotilastukikohdilta nimet, jotka ovat peräisin vuosien 1861–1865 sisällissodassa orjuutta puolustaneiden etelävaltioiden kenraaleilta.

Kommentoi