Tuhannet Britanniaan jumittuneet rekkakuskit eivät pääse jouluksi kotiin – kaaosta rajalla selvitellään monta päivää

Ranska ilmoitti tiistaina sallivansa EU:n kansalaisten ja EU:n alueella normaalisti asuvien muiden maiden kansalaisten välttämättömän matkustamisen Britanniasta keskiviikosta alkaen. AFP / LEHTIKUVA

Maiju Ylipiessa / STT

Britannian ja Ranskan rajalla liikenne on kahden vuorokauden jälkeen taas auennut tietyin ehdoin. Tuhansien rekkojen suman purkaminen Kaakkois-Englannin Kentissä kestää kuitenkin muutaman päivän, arvioi paikallishallinnosta vastaava ministeri Robert Jenrick.

Ranska sallii jälleen keskiviikosta alkaen EU:n kansalaisten ja EU:n alueella normaalisti asuvien muiden maiden kansalaisten matkustamisen Britanniasta. Kaikilta matkustajilta vaaditaan negatiivinen koronatestin tulos, joka saa olla korkeintaan 72 tuntia vanha.

Rajan tuntumaan on kerääntynyt Jenrickin mukaan noin 4 000 rekkaa odottamaan pääsyä pois Britanniasta.

Tungosta pyritään purkamaan tekemällä rekkakuskeille koronaviruspikatestejä. Urakan toteuttamisessa on mukana myös armeija, kertovat Times ja BBC .

Ranska ilmoitti liikenteen katkaisemisesta myöhään sunnuntai-iltana. Matkustamista rajoitettiin Britanniassa havaitun koronaviruksen uuden muunnoksen vuoksi, jonka on arvioitu tarttuvan aiempaa helpommin.

"Ei ollut vessaa, ei mitään syötävää"

Rekkakuskit, joilla ei ole negatiivista koronatestitulosta ovat lastanneet vaunujaan lauttaan, josta kollegojen on määrä noutaa ne Ranskan puolella, kertoo uutistoimisto AFP.

Kurjat olot rekkajonoissa ovat aiheuttaneet kuskeissa suurta turhautumista. Pieni joukko satamaan pyrkineitä rekkakuskeja otti keskiviikkoaamuna yhteen poliisin kanssa, BBC kertoo.

Kuljetusalan edunvalvojaa edustava Rod McKenzie sanoi BBC:lle, että rekkakuskeille on annettu erittäin niukasti tietoa. Ruokatilanne sekä wc- ja peseytymistilat ovat McKenzien mukaan olleet puutteellisia.

AFP:n haastattelema ranskalainen rekkakuski Laurent Beghin ei vielä keskiviikkoaamuna ollut saanut tietoa, missä kuskit voisivat päästä koronatestiin.

Romanialainen pakettiauton kuljettaja Christian Cosma taas oli yksi niistä harvoista onnekkaista, jotka pääsivät Ranskan puolelle muutaman tunnin sisällä rajan avaamisesta.

– Se oli kamalaa, odotimme ainakin 50 tuntia, ei ollut vessaa, ei mitään syötävää, Cosma sanoi AFP:lle. Hän oli etsinyt majoitusta paikallisesta hotellista, mutta joka paikassa oli täyttä.

Cosman pomo oli onnistunut saamaan alaiselleen ajan koronatestiin, jonka vuoksi tämä oli ajanut yhteensä 600 kilometrin lenkin. Cosma toivoi ehtivänsä kotiin Romaniaan asti joulupäivään mennessä.

Toinen positiivinen tulos vie hotellieristykseen

Rekkakuskeille tarjotaan koronaviruspikatesti, jonka tuloksen saa noin puolessa tunnissa, Jenrick kertoi BBC:llä. Jos testin tulos on positiivinen, otetaan pcr-testi, jonka tuloksessa voi kestää yli vuorokausi. Jos myös pcr-testin tulos on positiivinen, tartunnan saaneiden on siirryttävä eristykseen läheiseen hotelliin.

Jenrick vetosi rekkakuskeihin, etteivät nämä vielä suuntaisi Kentiin päästäkseen rajan yli. Myös Britannian liikenneministeri Grant Shapps esitti saman pyynnön rekkakuskeille jo tiistaina.

Doverin satama ilmoitti myöhään tiistaina avautuvansa keskiyöllä matkustajille, joilla on negatiivinen testitulos.

AFP:n mukaan Ranskan Calais'hin saapui varhain keskiviikkona kourallinen matkustajia kahden lautan kyydissä. Sataman johdon mukaan liikenteen odotettiin palautuvan vasta myöhemmin aamulla.

Myös lento- ja junaliikenteen oli määrä alkaa kulkea Ranskaan jälleen keskiviikkoaamuna.

---

Lähteenä myös AFP

Kommentoi

Mainos: Warkauden Lehti

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin