Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Työttömien määrä kasvoi marraskuussa – ekonomistin mukaan koronavuoden kehitys on silti ollut pelättyä parempaa

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli marraskuussa 27 000 enemmän kuin viime vuoden marraskuussa.

Koronakriisin vaikutus työttömyyteen on jäänyt pelättyä maltillisemmaksi, arvioi Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist pikakommentissaan.

– Vaikka työttömyys nousi viime vuodesta, oli nousu olosuhteisiin nähden vähäistä ja työttömyyden paheneminen huomattavasti maltillisempaa kuin aiemmin ennustettiin. Työmarkkinakehitys on Suomessa yllättänyt myönteisesti koko syksyn ajan, Appelqvist kirjoittaa.

Työllisyysasteen trendiluku oli marraskuussa 72,2 prosenttia ja työttömyysasteen 8,1 prosenttia. Marraskuun kausitasoitettujen tietojen mukaan työllisyysasteen trendi on ollut huhtikuun jälkeen nousussa.

Marraskuussa työllisiä miehiä oli 9 000 enemmän ja naisia 13 000 vähemmän kuin viime vuonna. Kaikkiaan 15–64-vuotiaista työllisiä oli marraskuussa 71,8 prosenttia, kun osuus vuotta aiemmin oli 71,7 prosenttia.

– Itse odotin, että epidemian toinen aalto olisi jo kääntänyt marraskuussa työmarkkinoiden elpymisen laskuksi, mutta mielelläni olen tässä asiassa väärässä, Appelqvist sanoo.

Appelqvist huomauttaa, että koronan toisen aallon vaikutukset ovat kuitenkin vasta edessä. Tautitilanne oli suuren osan marraskuuta selvästi nykyistä parempi, eivätkä toisen aallon vaikutukset siten vielä näy marraskuun luvuissa.

– Lähikuukausien kasvunäkymät ovat edelleen vaisut pahentuneen epidemian takia. Suhdanteen elpyminen hyytyy toistaiseksi ennen kuin myöhemmin ensi vuonna rokotukset ovat edenneet riittävän pitkälle. Todennäköisesti siis työttömyyskin kasvaa vielä selvästi talven aikana erityisesti palvelualoilla, Appelqvist ennakoi.

Kortistossa 86 000 uutta työnhakijaa

Työ- ja elinkeinotoimistoissa luvut ovat toiset, sillä niihin lasketaan mukaan työttömiksi työnhakijoiksi ilmoittautuneet mukaan lukien kokoaikaisesti lomautetut. Tilastokeskuksen luvut perustuvat otantaan, ja työttömyyden kriteerit ovat tiukemmat.

TE-toimistoissa työttömiksi työnhakijoiksi oli marraskuussa kirjautunut kaikkiaan 315 000 ihmistä. Määrä oli 86 000 korkeampi kuin viime vuonna marraskuussa. Työttömyys nousi kaikilla alueilla. Eniten kasvua oli Uudellamaalla, jossa työttömien määrä kasvoi 61 prosenttia. Pohjanmaalla määrä kasvoi 55 prosenttia.

Vähiten työttömien määrä nousi Kainuussa, jossa kasvu jäi kymmeneen prosenttiin.

Marraskuun lopussa työ- ja elinkeinotoimistoihin ilmoittautuneita kokoaikaisesti lomautettuja oli 58 000, mikä oli 43 000 enemmän kuin vuosi sitten.