Suomen Pankin mukaan taloutta uhkaa hidas toipuminen koronakriisistä – arvio tämän vuoden pudotuksesta loiveni

Suomen Pankki arvioi, että alkanut talvi on talouden näkökulmasta vielä vaikea, mutta koronarokotteet tuovat kuitenkin toivoa kriisin päättymisestä. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

Susanna Jääskeläinen, Tuomas Savonen / STT

Suomen Pankki arvioi bruttokansantuotteen supistuvan tänä vuonna aiemmin ennustettua vähemmän, mutta samalla Suomea uhkaavat ennusteen mukaan tulevina vuosina kituliaan kasvun ajat.

Suomen Pankki arvioi talouden supistuvan tänä vuonna 3,8 prosenttia. Vielä syyskuussa se arvioi pudotuksen olevan 4,7 prosenttia.

Ennusteen mukaan alkanut talvi on talouden näkökulmasta vielä vaikea, mutta koronarokotteet tuovat toivoa kriisin päättymisestä sekä Suomessa että muualla maailmassa.

Ensi vuonna bruttokansantuotteen arvioidaan kasvavan 2,2 prosenttia ja seuraavana 2,5 prosenttia. Ennusteen mukaan vuonna 2023 palattaisiin hitaaseen 1,5 prosentin kasvuun.

Vientimarkkinat jähmeinä, ikääntyminen painaa

Toipuminen on ennusteen mukaan hidasta ja kasvuedellytykset kriisin jälkeenkin vaimeat.

– Taantuma on syvä myös Suomen vientimarkkinoilla, ja toinen aalto viivästyttää toipumista myös siellä, sanoi ennustepäällikkö Meri Obstbaum tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Vaikka suhdanne paranee vuoteen 2023 ulottuvalla ennustejaksolla, näyttävät pitkän aikavälin kasvun edellytykset ennusteen mukaan heikoilta väestön ikääntymisen, heikkojen investointien ja heikon tuottavuuden takia.

– Koronakriisi jättää ennusteen mukaan pysyvän jäljen Suomen talouteen, mutta kriisistä toipuminen vaikuttaisi näillä näkymin olevan kuitenkin hieman nopeampaa kuin finanssikriisistä aikanaan, Obstbaum sanoi.

Ennusteen mukaan työllisyysaste olisi jäämässä 73 prosenttiin vuonna 2023.

Rehn patisti uudistuksiin - . Kyettävä elämään kahta aikaa .

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn patistaa hallitusta etenemään uudistuksissa, joilla vahvistetaan työllisyyttä, taloutta ja julkisen talouden vahvistamista. Akuutin kriisin keskeltä on kyettävä näkemään myös eteenpäin.

– Päätöksenteossa ja talouspolitiikassa olisi nyt kyettävä elämään kahta aikaa: Sekä torjumaan edelleen jatkuvaa terveys- ja talouskriisiä että toisaalta ratkomaan talouden ja työllisyyden pitkän aikavälin ongelmia.

Rehniltä kysyttiin arvioita myös hallituksen sote-uudistuksesta sekä vielä ennen joulua luvatuista päätöksistä yli 55-vuotiaiden työllisyyden parantamiseksi.

Sote-uudistuksen osalta Rehn piti tärkeänä sen etenemistä mutta myös sitä, että se mahdollistaisi keskipitkällä tai pitkällä aikavälillä myös palveluiden tuottamisen aiempaa kustannustehokkaammin.

– Totta kai sen pitäisi auttaa säästämään julkisia menoja ja sitä kautta helpottamaan kestävyysvajetta. Ymmärrän sen, että lyhyellä aikavälillä tähän uudistukseen liittyy kustannuksia, Rehn sanoi.

Työllisyyspäätösten osalta Rehn totesi ikääntyneitä koskevan kokonaisuuden olevan yksi osa toimista, joita tarvitaan. Hänen mukaansa tarvitaan laaja valikoima keinoja liittyen niin työttömyysturvaan kuin aktiiviseen työvoimapolitiikkaankin.

Kommentoi

Mainos: Warkauden Lehti

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty