Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Valtuutettujen mielestä kotikunnan talousasiat tärkein vaaliteema – myös terveyspalvelut ja vanhustenhuolto nousevat esiin

Kunnanvaltuutetut pitävät tärkeimpänä kuntavaaliteemana kotikunnan taloutta ja velkaantumista. ilmenee KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön valtuutettukyselystä. Myös terveyspalvelut ja vanhustenhuolto nousevat tärkeiksi teemoiksi.

Ylivoimaisesti vähiten tärkeimpänä asiana pidetään kuntaliitoksia. Myös maahanmuutto jää sivuosaan vaaliteemojen joukossa.

Valtuutettujen 25 kuntavaaliasian listan kärjessä lähes sadan prosentin kannatuksella ovat kotikunnan talous ja velkaantuneisuus sekä sen jälkeen terveyspalvelut, vanhustenhuolto, työllisyys, peruskoulut, yrityspalvelut ja elinkeinojen kehittäminen sekä lasten päivähoito.

Kaikkein vähiten merkitystä kuntavaaleissa nähtiin kuntaliitoksilla. Valtuutetuista reilut kaksi kolmesta ei pitänyt kuntaliitoksia tärkeinä. Puolet valtuutetuista ei pitänyt maahanmuuttoa tärkeänä teemana.

Suurimmat erot valtuutettujen näkemyksissä ovat häntäpäähän sijoittuneissa kunnallisten palvelujen kilpailuttamisessa ja ulkoistamisessa sekä kulttuuripalveluissa. Näitä puolet pitää tärkeänä ja kolmannes ei.

Vanhimmat korostavat koronan torjuntaa

Naisvaltuutetut korostavat miehiä selvästi enemmän ympäristö- ja luonnonsuojelua, kirjastopalveluita, joukkoliikennettä, kulttuuripalveluja sekä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta. Miehet puolestaan korostavat naisia enemmän velkaantumista ja taloutta, palvelujen kilpailuttamista ja ulkoistamista.

Vanhimmat valtuutetut korostavat muita enemmän koronavirusepidemian torjuntaa, vanhustenhuoltoa, terveyspalveluita ja taloutta.

Kunnallisalan kehittämissäätiö teki marraskuussa kaupunkien ja kuntien valtuutetuille kyselyn, johon vastasi 1 362 valtuutettua Suomen 8 999 valtuutetusta. Virhemarginaali on suuntaansa 2,7 prosenttiyksikköä.