Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Finanssivalvonta asettaa asiamiehen valvomaan työeläkeyhtiö Elon toimintaa

Finanssivalvonta asettaa asiamiehen valvomaan työeläkevakuutusyhtiö Elon toimintaa. Fiva perustelee toimea sillä, että Elon toiminnassa on esiintynyt taitamattomuutta ja varomattomuutta, joka ilmeni keväällä, kun koronan aiheuttama talouskriisi aiheutti voimakasta heiluntaa markkinoilla.

Sijoitusten arvojen lasku vaikutti voimakkaasti Elon vakavaraisuuteen, Fiva toteaa.

– Elon toimintaan on tarkastelujaksolla liittynyt useita ongelmia, Fiva arvioi.

Fivan mielestä taitamattomuus on näkynyt erityisesti Elon hallituksen kyvyssä johtaa toimintaa sijoitusmarkkinatilanteen muuttuessa ja yhtiön vakavaraisuuden heikentyessä nopeasti. Varomattomuutta on liittynyt Elon sijoitusriskinottoon. Fiva on valvonut Eloa tehostetusti aina maaliskuusta alkaen.

Finanssivalvonnan päätös ei edellytä yhtiön asiakkailta toimenpiteitä, eikä päätöksellä ole vaikutusta yhtiön tarjoamaan vakuutusturvaan. Elon maksamat eläkkeet ja yhtiön hoitamat eläkevarat ovat yhä turvassa, sanoi Finanssivalvonnan vakuutusvalvonnasta vastaava osastopäällikkö Kaisa Forsström STT:lle.

– Yhtiön asiakkaiden ei tarvitse olla huolissaan meidän havaintojen perusteella. Työeläkejärjestelmä on lisäksi rakennettu niin, että siellä on yhteisvastuu ja yhtiöt vastaavat toistensakin tekemisistä. Tämä ei vaikuta eläkkeisiin maksuun eikä vakuutuksiin, Forsström sanoi.

Finanssivalvonta tarkastelee asiamiehen tarpeellisuutta uudelleen viimeistään kesäkuussa. Tehtävään on asetettu asianajaja Pekka Jaatinen.

Jaatisen tehtävä on olla Fivan silmät ja korvat Elossa ja varmistaa, että korjaavat toimenpiteet pannaan oikealla tavalla toimeen.

– Kun tällaiseen päädytään on tilanne poikkeuksellinen. On havaintoja jotka kertovat siitä, että valvottavan toiminnassa on esiintynyt sellaista taitamattomuutta tai varomattomuutta, joka herättää valvojan huolen, Forsström sanoi.

Elo toivottaa asiamiehen tervetulleeksi

Elon toimitusjohtaja Satu Huber sanoi tiedotteessa uskovansa, että yhteistyö Jaatisen kanssa tulee olemaan hedelmällistä.

– Elossa on tehty useita toimia, joilla on jo vahvistettu ja vahvistetaan hallinnon kyvykkyyttä ja osaamista. Toivotamme asianajaja Jaatisen lämpimästi tervetulleeksi, Huber sanoi.

Finanssivalvonta lähetti Elolle kuulemiskirjeen jossa se nosti esille huolensa yhtiön toiminnasta alkusyksyllä. Lokakuussa antamassaan vastauksessa Elo asettui vielä vastustamaan asiamiehen asettamista. Elo perusteli tuolloin vastustustaan muun muassa sillä, että asiamiehen asettaminen on hyvin poikkeuksellista ja voisi vaarantaa Elon toimintaa. Perustelut eivät vakuuttaneet Finanssivalvontaa.

– Esimerkiksi maineriskiä Elolla on mahdollisuus myös itse vähentää omilla toimillaan, kuten luottamusta herättävällä viestinnällä, Fiva opasti.