Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Perussuomalaisvaltuutetut luottavat mediaan selvästi vähemmän kuin muiden puolueiden valtuutetut

Perussuomalaiset kuntien ja kaupunkien valtuutetut luottavat valtakunnallisen median tiedonvälitykseen selvästi muiden puolueiden valtuutettuja vähemmän, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta. Valtuutetuilta kysyttiin näkemystä 12 tiedotusvälineen luotettavuudesta.

Yli puolet perussuomalaisista valtuutetuista arvioi esimerkiksi, että Ylen televisio- ja radiouutiset ovat melko tai erittäin epäluotettavia. Luotettaviksi tiedonvälityskanaviksi ne arvioi noin kolmannes perussuomalaisista valtuutetuista. Puoluekantaan katsomatta kaikista vastaajista alle kymmenen prosenttia ilmoitti epäilevänsä Ylen uutisointia.

Kaksi kolmesta perussuomalaisvaltuutetusta katsoi myös, että Helsingin Sanomien uutisointi on melko tai erittäin epäluotettavaa. Vain joka viides puolueen valtuutetuista piti lehden uutisointia luotettavana. Kaikista vastanneista valtuutetuista puoluekantaan katsomatta 60 prosenttia luotti Helsingin Sanomien uutisointiin.

Moni perussuomalaisvaltuutetuista epäilee myös iltapäivälehtien uutisointia, mutta niihin suhtaudutaan epäillen myös muissa puolueissa.

Eniten perussuomalaiset valtuutetut luottavat Kauppalehden uutisointiin. Siihen ilmoitti luottavansa 65 prosenttia perussuomalaisista vastaajista ja toisaalta vain 12 prosenttia epäili sen uutisoinnin luotettavuutta.

Kysely toteutettiin verkkokyselynä marraskuussa, ja siihen vastasi yli 1 300 valtuutettua. Virhemarginaali on 2,7 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Vihreillä valtuutetuilla vahva luotto uutisointiin

Kaikkiaan kyselyyn vastanneet valtuutetut puoluekantaan katsomatta luottivat eniten STT:n uutisointiin. Sen arvioi luotettavaksi 88 prosenttia vastaajista. Luottamus Ylen televisio- ja radiouutisiin oli myös yli 80 prosentin luokkaa. Myös MTV:n uutisointiin luotti noin 75 prosenttia vastaajista.

Järkähtämättömintä luotto Ylen, STT:n ja Helsingin Sanomien uutisointiin oli vihreiden valtuutettujen keskuudessa. Heistä yli 90 prosenttia arvotti medioiden uutisoinnin luotettavaksi.

Maaseudun Tulevaisuus erottuu keskustan valtuutettujen luottolehtenä. Heistä noin 90 prosenttia piti lehteä totuuden torvena, kun kaikista vastanneista lehden uutisointiin luotti noin 60 prosenttia.

Luotto oman maakunnan ja kaupungin tai kunnan paikallismedian uutisointiin oli valtuutettujen keskuudessa niin ikään 60 prosentin luokkaa.

Kyselyssä selvitettiin myös luottamusta sosiaalisen median sisältöihin. Todenmukaisena tiedonvälityksen kanavana sosiaalista mediaa piti vain muutama prosentti, ja kolme neljästä valtuutetusta piti somea epäluotettavana.