Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet Marttyyrikirkon ystävät -yhdistyksen rahankeräyksestä – "Yhdistyksellä oli hyväksyttävä syy järjestää toiminta rahankeräyslain ulkopuolella"

Pohjanmaan käräjäoikeus on hylännyt syytteet, jotka koskivat Marttyyrikirkon ystävät -yhdistyksen rahankeräystä. Oikeuden mukaan syytettyjen toiminnassa ei ollut kyse rikoksesta.

Oikeudenkäynnissä oli kyse siitä, syyllistyikö yhdistys rahankeräysrikokseen vastaanottaessaan rahaa, jota sille lahjoitettiin uutiskirjeiden perusteella. Oikeuden mukaan yhdistys lähetti ihmisille uutiskirjeen, joka sisälsi tilinumeron. Kirjeen vastaanottajat saivat halutessaan siirtää tilille valitsemansa summan rahaa.

Syytteen mukaan yhdistys vastaanotti vuosina 2014–2018 kaikkiaan 2 577 590 euroa. Syyttäjä katsoi, että toiminta edellytti rahankeräyslupaa ja vaati yhdistykselle ja kahdelle sen vastuuhenkilölle rangaistusta rahankeräysrikoksesta. Syytetyille vaadittiin ehdollista vankeusrangaistusta ja yhdistystä vaadittiin menettämään rikoshyötynä yli 2,5 miljoonaa euroa.

Yhdistys: Rahaa ei kerätty rajoittamattomalta joukolta

Vastaajat kiistivät syytteet. Heidän mukaansa toiminta ei ollut sellaista, että rahankeräyslupaa olisi tarvittu. Heidän mukaansa uutiskirjeet olivat henkilökohtaisia, eikä yhdistys ollut vedonnut ennalta rajoittamattomaan ja määrittelemättömään joukkoon, eli laissa tarkoitettuun yleisöön.

Yhdistys kertoi selvittäneensä, miten se voi järjestää avustustoimintansa rahankeräyslainsäädännön ulkopuolella. Tämä oli yhdistyksen mukaan tärkeää muun muassa siksi, että rahat saadaan mahdollisimman nopeasti niitä tarvitseville hädänalaisille.

Käräjäoikeus katsoi, että yhdistyksellä oli hyväksyttävä syy järjestää toiminta rahankeräyslain ulkopuolella.

Marttyyrikirkon ystävät on 1980-luvun alussa perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on auttaa ja tukea vainottuja kristittyjä eri maissa ja kulttuureissa. Yhdistys auttaa pääosin kristittyjä, mutta tarjoaa apua myös muihin uskontokuntiin kuuluville.