Hallituspuolueiden johtajaviisikko ratkoo ikääntyneiden työllisyyttä

Hallitus on luvannut ratkaisuja vielä tämän vuoden puolella. Kuvassa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, opetusministeri Li Andersson, pääministeri Sanna Marin, sisäministeri Maria Ohisalo sekä tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

Hallituspuolueiden johtajaviisikko neuvottelee illalla ikääntyneiden työllisyyden parantamisesta ja eläkeputken kohtalosta.

Asia palautui hallituksen käsiin, kun työmarkkinajärjestöjen neuvottelut siitä kariutuivat erimielisyyksiin maanantai-iltana. Hallituksen tavoitteena on parantaa yli 55-vuotiaiden työllisyyttä, mutta samalla myös parantaa turvaa irtisanomistilanteessa.

Hallitus on luvannut ratkaisuja vielä tämän vuoden puolella.

Hallitus antoi budjettiriihessä työmarkkinajärjestöille marraskuun loppuun asti aikaa neuvotella keinoista, joilla työuran loppupäässä olevien työllisyyttä parannetaan. Työllisyyden piti hallituksen antaman toimeksiannon mukaan kohentua 10 000–12 000 ihmisellä.

Hallitus edellytti järjestöiltä tasapainoista kokonaisuutta, jolla ikäryhmän työmarkkina-asemaa, työssä jaksamista ja työllisyyttä parannettaisiin. Samalla se kertoi tekevänsä tarvittavat ratkaisut itse, jos järjestöt eivät löydä yhteistä näkemystä.

Keskeinen kysymys koskee työttömyysputkea ja sen mahdollisen tukkimisen kompensaatiota. Hallituksen on asiantuntijoiden mukaan käytännössä mahdotonta päästä työllisyystavoitteeseensa ilman putkesta luopumista.

Eläkeiän kynnyksellä työttömyysturvan lisäpäivät ovat varmistaneet vakaan tien eläkkeelle, mutta myös laskeneet kynnystä ikääntyneimpien työntekijöiden irtisanomiseen.

Tällä hetkellä vuonna 1961 tai myöhemmin syntynyt on oikeutettu lisäpäiviin 62-vuotiaana. Vuonna 1957–1960 syntyneillä oikeus alkaa 61-vuotiaana. Lisäpäivärahaa voi saada 65-vuotiaaksi.

Hallitus on luvannut toteuttaa kautensa aikana taloutta vahvistavat työllisyystoimet, joilla työllisyys kohentuu yhteensä 80 000 ihmisellä.

Kommentoi

Mainos: Warkauden Lehti

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin