YK: Hätäavun tarve räjähtää ensi vuonna koronapandemian vuoksi

YK:n mukaan hätäapua tarvitsevien ihmisten määrä maailmassa kasvaa ensi vuonna jopa 40 kertaa suuremmaksi, mitä se on tänä vuonna. Kasvu johtuu lähes kokonaan koronapandemiasta.

Maailmanjärjestön tuoreen humanitaarisen avun raportin mukaan apua tarvitsee jossain muodossa 235 miljoonaa ihmistä. Jos he kaikki asuisivat samassa maassa, kyseessä olisi väkiluvultaan maailman viidenneksi suurin maa.

YK:n hätäavun koordinaattorin Mark Lowcockin mukaan koronapandemian vaikutukset ovat olleet pahimpia niiden ihmisten kohdalla, jotka jo muutenkin ovat surkeassa tilanteessa.

– Raporttimme on synkin humanitaarista apua koskeva katsaus, jonka olemme koskaan tehneet, Lowcock synkisteli.

Hätäapuun tarvittaisiin ensi vuonna varoja ainakin 35 miljardia dollaria. Sillä voitaisiin auttaa noin 160:tä miljoonaa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevaa ihmistä 56 maassa.

Synkkä tulevaisuus

Raportti on kokonaisuudessaan yönsynkkää luettavaa: ensimmäistä kertaa sitten 90-luvun äärimmäinen köyhyys on nousussa ja odotettavissa oleva elinikä laskussa. Aidsiin, tuberkuloosiin ja malariaan kuolevien määrä saattaa sekin tuplaantua.

– Ehkä kaikkein hälyttävin asia on kuitenkin se, että nälänhätä tekee paluun, mahdollisesti jopa useassa eri paikassa, Lowcock sanoi.

Suurten nälänhätien katsottiin jo hävinneen, sillä 2000-luvulla niitä on ollut vain yksi, liki vuosikymmen sitten Somaliassa.

– Niiden luultiin jo siirtyneen historian roskakoriin, mutta nyt kaikki varoitusvalot vilkkuvat ja hälytyskellot soivat, Lowcock jatkoi.

Muun muassa Jemenissä, Burkina Fasossa, Etelä-Sudanissa ja Nigerian koillisosissa ollaan jo nyt lähellä nälänhätää.

– Jos selviämme vuodesta 2021 ilman yhtään suurta nälänhätää, se olisi merkittävä saavutus, Lowcock lupaa.

Yhteensä 35 miljardin dollarin kerääminen hätäapuun on erittäin vaikea tehtävä, sillä rahaa pitäisi saada yli kaksi kertaa enemmän kuin tänä vuonna tähän mennessä kokoon saatu 17 miljardia dollaria.

YK:n tavoite tälle vuodelle oli liki 29 miljardia dollaria.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut