Korruptiosta syytetty ex-kansanedustaja sanoo panikoineensa ja ottaneensa 20 000 euron käteislainan

Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana, kansanedustajana ja entisen oikeusministerin Antti Häkkäsen erityisavustajana toiminut Tapani Mäkinen (vas.) Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaalla tänään. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

Jecaterina Mantsinen / STT

Korruptiosta syytetty entinen kokoomuksen kansanedustaja ja Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja kertoi maanantaina oikeudessa olosuhteista, joiden takia päätyi vuonna 2015 ottamaan toiselta ex-poliitikolta 20 000 euron rahasumman käteisenä.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa käsiteltävässä asiassa törkeästä lahjuksen ottamisesta syytetty Tapani Mäkinen kertoi olleensa vaikeassa taloudellisessa tilanteessa, kovan paineen alaisena ja kääntyneensä entisen kansanedustajakollegansa Juhani Sjöblomin puoleen.

Mäkinen sanoi, että vaikean tilanteen taustalla oli vuonna 2011 otettu toinen laina. Hän kertoi ottaneensa tällöin 15 000 euron lainan läheisiltä perhetuttaviltaan. Hänen lapsensa oli vakavasti sairas ja samaan aikaan käynnissä oli hänen eduskuntavaalikampanjansa, jonka onnistumisesta oli käytännössä kiinni hänen työnsä ja perheen toimeentulo.

Syksyllä 2014 perhetuttavat alkoivat vaatia lainan takaisinmaksua. Mäkisen mukaan rahoja pyydettiin häneltä muutamaan kertaan, ja hän lupasi maksaa velan, mutta asia jäi. Lopulta perhetuttavat panivat asian vireille käräjäoikeudessa, mikä Mäkisen mukaan oli shokki. Eduskuntavaalit olivat taas lähellä, ja mahdollinen tuleva oikeusprosessi sai hänet paniikkiin.

– Hermostuin, kun tajusin, mistä oli kyse. Ensin mietin, että tämä on pakko hoitaa heti pois, eli maksaa se ottamani velka.

Tilisiirto olisi Mäkisen mukaan ollut liian hidas

Mäkinen sanoi sillä hetkellä muistaneensa Sjöblomin lupauksen vuoden 2011 keväältä. Kun Mäkisen lapsi kuoli, Sjöblom oli Mäkisen mukaan luvannut auttaa, jos hän joskus joutuisi hätään. Mäkinen on aiemmin kertonut julkisuudessa lapsensa kuolemasta.

Mäkinen sanoi soittaneensa Sjöblomille ja menneensä käymään tämän työpaikalla. Samana päivänä miehet tapasivat Sjöblomin luona ja tämä antoi Mäkiselle käteisenä 20 000 euroa. Mäkisen mukaan lainasta laadittiin velkakirja, joka sisälsi maksuaikataulun ja koron.

Rahasumman Mäkinen sanoo pyytäneensä käteisenä, koska halusi saada velan maksettua perhetuttaville niin pian kuin suinkin. Tilisiirroissa olisi mennyt useampi pankkipäivä, hän lisäsi.

Rahat saatuaan ja velkakirjan valmistuttua Mäkinen lähti kertomansa mukaan saman tien perhetuttaviensa luokse. Hän kertoi ajaneensa 7–8 kilometrin matkan, maksaneensa rahat ja sopineensa, että velka-asia perutaan käräjäoikeudessa heti seuraavana päivänä.

Mäkinen myönsi, että lainanotto ja velanmaksu käteisellä saattavat kuulostaa oudolta, mutta hänellä oli suuri henkinen paine saada asia hoidettua mahdollisimman pian.

"Kiistän jyrkästi"

Syyttäjän mukaan asiassa ei ole kyse vanhojen tuttujen välisestä henkilökohtaisesta lainasta, vaan lahjuksesta. 20 000 euroa siirtyi syytteiden mukaan Mäkiselle jonkin verran ennen kuin Vantaan kaupunginhallituksessa käsiteltiin kahden tontin etuostoasiaa. Kyse oli kahdesta kiinteistöstä, jotka Sjöblomin omistama Vekkox -yhtiö oli ostanut maanläjitystä varten. Myös Vantaan kaupungilla oli tarvetta läjitykseen soveltuville maa-alueille. Kiinteistöjen rahallinen arvo oli yhteensä noin 785 000 euroa.

Syytteiden mukaan Mäkinen pyrki puheenjohtajana toimimaan yrittäjien omistamien yritysten eduksi eli siihen suuntaan, että kaupunki ei käyttäisi etuosto-oikeuttaan.

Mäkistä syytetään törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Sjöblomia ja toista yrittäjää syytetään törkeästä lahjuksen antamisesta. Syytetyt kiistävät syytteet.

Mäkinen toisti maanantaina kantansa syyttäjän näkemyksiin ja rikosepäilyyn.

– Kiistän jyrkästi, hän sanoi.

Mäkinen sanoi lisäksi, ettei häntä olisi tarvinnut lahjoa etuosto-oikeuden vastustamiseen, sillä kokoomuslaisena hän vastusti sitä periaatteesta.

Syyttäjä kysyi Mäkiseltä, miksi hän ensin valehteli poliisille 20 000 euron alkuperästä. Ensimmäisessä poliisikuulustelussa vuonna 2018 Mäkinen kiisti saaneensa rahat yrittäjiltä ja sanoi niiden olleen peräisin hänen isältään.

Mäkinen antoi syyttäjälle polveilevan vastauksen siitä, kuinka ei lainkaan ymmärtänyt tutkintapyynnön syytä tai sitä, mistä kuulustelussa oli kyse. Hän sanoi olleensa "puulla päähän lyöty". Lisäksi hän kertoi, ettei ollut kertonut vaimolleen perhetuttaviltaan tai yrittäjiltä ottamastaan lainasta.

Mäkinen kertoi poliisille rahojen todellisen alkuperän toisessa kuulustelussa, joka oli reilun kahden viikon päästä ensimmäisestä.

Etuosto-oikeuden käyttöä kannatti lopulta myös Mäkisen puolue

Oikeudenkäynnissä käsiteltiin myös etuostoasioiden käsittelyä Vantaan päätöksenteossa. Mäkisen mukaan ne tulivat käsittelyyn virkamiehen esittelystä ja äänestettäessä päätökset olivat useimmiten esittelyn mukaisia. Mäkisen puolue kokoomus oli lähtökohtaisesti etuosto-oikeuden käyttöä vastaan.

Ensimmäisen tontin kohdalla etuosto-oikeuden käyttö hyväksyttiin ensin. Toisen osalta asia vedettiin Mäkisen mukaan pois kaupunginhallituksen listalta, eli päätettiin jättää pöydälle, koska asiassa saatiin uutta tietoa. Pöydälle paneminen oli tällaisessa tilanteessa rutiinitoimi, hän sanoi.

Mäkiseltä kysyttiin tekstiviestistä, jonka hän oli asian lykkääntymisestä lähettänyt Sjöblomille. Mäkinen kertoi, että hänelle oli aivan tavallista informoida eri tahoja asioiden etenemisestä. Jos tietyn asian käsittely koski tai kiinnosti yksityishenkilöä, yhdistystä, yritystä tai esimerkiksi kollegoja muissa pääkaupunkiseudun valtuustoissa, Mäkinen kertoi pitäneensä heitä ajan tasalla asioista.

Kun etuostoasia lopulta tuli käsittelyyn, oikeus päätettiin käyttää. Päätös tehtiin yksimielisesti ilman äänestystä, ja myös sitä lähtökohtaisesti vastustanut kokoomus oli päätöksen takana. Mäkisen mukaan asian esitellyt apulaiskaupunginjohtaja perusteli asian niin, että kokoomuskin pystyi sen hyväksymään.

Molemmilla pitkä ura politiikassa

Mäkinen nimitettiin kesällä 2017 silloisen oikeusministerin Antti Häkkäsen (kok.) erityisavustajaksi. Hän jätti tehtävänsä huhtikuussa 2018, kun poliisi oli aloittanut esitutkinnan lahjontaepäilyistä. Hän luopui myös luottamustoimistaan, joita hänellä oli Vantaan kaupungissa.

Mäkinen toimi Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana vuosina 2005–2006 ja 2009–2017 ja istui eduskunnassa vuosina 2003–2004 ja 2007–2015. Sjöblom taas on ollut Tuusulan kunnanhallituksen puheenjohtaja vuosina 2009–2010 ja kokoomuksen kansanedustajana vuosina 1997–2007.

Sjöblomia on määrä kuulla oikeudenkäynnissä perjantaina.

Kommentoi

Mainos: Warkauden Lehti

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty