Kuukauden vaihde ei tuo säähän joulun taikaa – tasaisen harmaa sää jatkunee itsenäisyyspäivään

Marraskuun viime päivät ovat lämpötiloiltaan olleet tavanomaisia ajankohtaan nähden. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

Tulevan viikon sään teemoja ovat pilvisyys ja tihkusateisuus, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa kertoo STT:lle.

Maanantaina voi olla luvassa heikkoja ja hajanaisia sadekuuroja etenkin vesistöjen läheisyydessä. Sää on pilvinen.

Viljamaa arvioi, että marraskuuhun on mahtunut selvästi tavanomaista lämpimämpiä päiviä.

– Viimeisimmät päivät ovat olleet tavanomaisia tilastojen mukaan, meteorologi summaa pian päättyvää kuukautta.

Joulukuun ensimmäisenä päivänä tiistaina lännestä saadaan hajanaisia sateita. Etelässä lämpötila voi olla neljäkin astetta, ja sateet tulevat vetenä Tampereen korkeudelle asti.

Maan keskiosassa voi tiistaina sataa myös räntää, ja keskiosan pohjoisimmissa osissa Kuopion korkeudella sateet voivat tulla lumena. Tiistain sademäärät ovat kuitenkin hyvin pieniä. Lunta saadaan keskiviikkona muutamia senttejä maan keski- ja pohjoisosassa Lappia myöten. Lapissa lämpötilat pysyttelevät pakkasen puolella.

Keskiviikkona pakkanen kiristyy Lapissa 10–15 pakkasasteen tietämille. Etelässäkin lämpötila on keskiviikkona nollan tuntumassa, ja Hyvinkään korkeudella voi olla keskiviikkoaamuna pari astetta pakkasta. Sää lauhtuu kuitenkin iltapäivällä plussan puolelle.

– Sää jatkuu edelleen tasaisen harmaana tuosta eteenpäin, Viljamaa kertoo.

Loppuviikosta tuulisempaa

Torstai ja perjantai ovat tuulisempia päiviä. Etelänpuoleinen tuuli voimistuu, ja merialueilla voi olla navakkaa tuulta. Maan pohjoisosissa tuuli voi olla puuskaista, mutta Viljamaan mukaan ei vahinkoa aiheuttavaa.

– Torstaina ja perjantaina ei jälleenkään ole suuria sademääriä, siellä täällä voi vähän ripsahtaa.

Itsenäisyyspäiväviikonloppuna säähän ei näyttäisi olevan luvassa suuria muutoksia, vaan pilvisyys ja heikot sateet jatkuvat. Pohjoisessa Lapissa sade tulee lumena, ja lunta voi kertyä pari senttimetriä.

Etelässä ollaan pari–kolme astetta plussan puolella, Lapissa on pakkasta. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun lämpötilat ovat nollan kieppeillä.

– Ei sanoja meinaa olla kuvaamaan tätä säätä, kun se on niin tasaista, Viljamaa toteaa.

Kommentoi