Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iranin armeijan ydinohjelman oletettu johtaja murhattu – ulkoministeri syyttää Israelia

Iranilainen ydinvoimatutkija Mohsen Fakhrizadeh on murhattu, Iranin puolustusministeriö kertoi lausunnossaan perjantaina.

Fakhrizadehia on pidetty Iranin armeijan ydinaseohjelman johtajana. Esimerkiksi Israelin presidentti Benjamin Netanjahu on kutsunut häntä Iranin ydinohjelman isäksi.

Murha tehtiin Absardin kaupungissa Damavandin alueella pääkaupunki Teheranin itäpuolella. Ministeriön mukaan Fakhrizadehia kuljettanut auto pysäytettiin tienvarsipommilla, minkä jälkeen hänet ammuttiin tulitaistelun päätteeksi. Hän kuoli vammoihinsa myöhemmin sairaalassa. Myös Fakhrizadehin turvamies haavoittui iskussa.

Vastaavista murhista Iranissa on epäilty Israelin tiedustelupalvelua Mossadia, ja Israel on tiettävästi yrittänyt murhata Fakhrizadehin aiemminkin. Iranin ulkoministerin Javad Zarifin mukaan myös nyt onnistuneessa Fakhrizadehin murhassa on vakavia viitteitä Israelin osallisuudesta.

Israel ei kommentoinut asiaa.

Zarif nimitti murhaa terroriteoksi ja vaati myös länsimaita tuomitsemaan sen.

Iran vannoi kostoa

Iranin korkeimman johtajan Ali Khamenein avustaja vannoi Iranin kostavan Fakhrizadehin murhan, Guardian kertoo.

Murhan tapahtuma-aika tuskin on sattumaa. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kausi on päättymässä, ja Trump on ollut Iranin arkkivihollisten Israelin ja Saudi-Arabian vankkumaton tukija. Monen iranilaisviranomaisen mukaan Trump on halunnut heikentää Irania vielä ennen kuin luopuu tehtävästään.

Murhan jälkeen Trump uudelleentviittasi uutisia Fakhrizadehin kuolemasta, mutta ei kommentoinut niitä.

New York Times kertoi aiemmin tässä kuussa, että israelilaiset olisivat tappaneet Yhdysvaltojen käskystä terroristijärjestö al-Qaidan kakkosmiehen Teheranissa. Iran on kiistänyt väitteen ja sanonut, ettei maassa ole ollut al-Qaidan jäseniä.