Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Porin aikuislukion ex-rehtori tuomittiin ehdolliseen oppilasmäärien paisuttelusta

Satakunnan käräjäoikeus on tuominnut Porin aikuislukion entisen rehtorin ehdolliseen vankeuteen oppilasmäärien paisuttelusta.

Tuomion mukaan nainen ilmoitti aikuislukion oppilasmäärät väärin vuosien ajan, minkä takia lukiolle maksettiin liikaa valtionosuuksia. Porin kaupunki sopi myöhemmin valtion kanssa lähes 2,9 miljoonan euron palauttamisesta.

Käräjäoikeuden mukaan nainen oli ilmoittanut Opetushallitukselle Porin aikuislukion opiskelijamäärät huomattavan virheellisinä. Syyttäjä oli katsonut, että rehtori oli vähintään tuplannut oppilasmäärät vuosina 2012–2018. Käräjäoikeus arvioi "haamuoppilaiden" määrän kuitenkin tätä pienemmäksi ja katsoi, että naisen aiheuttaman vahingon kokonaismäärä oli yhteensä hieman alle 830 000 euroa.

Lisäksi väärin ilmoitettujen oppilasmäärien takia vuoden 2017 valtionosuutta oli oikaistu lähes 740 000 euroa pienemmäksi. Käräjäoikeus katsoi oikeaksi summaksi runsaat 550 000 euroa.

"Turvasi myös oman asemansa rehtorina"

Käräjäoikeuden mukaan avustuspetos oli törkeä, koska siinä tavoiteltiin huomattavaa hyötyä ja teko oli myös kokonaisuutena arvioiden törkeä.

– Aikuislukion asema itsenäisenä kouluna olisi mahdollisesti joutunut harkintaan, mikäli opiskelijoiden todellinen lukumäärä olisi päätöksentekijöiden tiedossa. (Tuomittu) on, ilmoittamalla virheelliset opiskelijamäärätiedot, turvannut paitsi koulunsa myös oman asemansa rehtorina ja täten myös saanut taloudellista hyötyä virkanimikkeeseensä kuuluneen palkkauksen perusteella, oikeus katsoi.

Anne-Maj Eskelinen, 60, tuomittiin törkeästä avustuspetoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta vuoden ja 11 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan Porin kaupungille erilaisia korvauksia yli 830 000 euroa.