Kiuru: STM keskustelee alueiden kanssa tarvittavista koronatoimista

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoo, että keskusteluita käydään ensisijaisesti niiden alueiden kanssa, jotka ovat leviämis- tai kiihtymisvaiheessa. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

Henrietta Nyberg / STT

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) keskustelee tällä viikolla alueiden kanssa siitä, mitä lisätoimia tarvitaan heikentyneen koronatilanteen takia. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoo STT:lle, että keskusteluita käydään nyt niiden alueiden kanssa, jotka ovat leviämis- tai kiihtymisvaiheessa.

Keskusteluissa alueellisten koronaryhmien kanssa on tarkoitus selvittää, minkälaisilla toimenpiteillä koronaviruksen leviämistä voitaisiin alueittain estää. Ministeri Kiurun mukaan toimivalta toimenpiteiden ja esimerkiksi rajoitusten määräämisessä on tällä hetkellä alueellisilla viranomaisilla.

Mahdolliseen valmiuslain uuteen käyttöönottoon Kiuru ei suoraan ota kantaa.

– On selvää, että jos parempaan päin ei pystytä nopeasti menemään, silloin koko valtioneuvoston on käytävä hyvin vakava keskustelu siitä, millä toimilla jatketaan, Kiuru sanoo STT:lle.

Käänne koronaepidemian kulussa on tapahtunut nopeasti viime viikkojen aikana. Valtioneuvosto on tehnyt valtakunnallisia linjauksia alueellisista suosituksista epidemian hillitsemisestä viimeksi lokakuun puolivälissä. Kiurun mukaan äkisti muuttunut epidemiatilanne kuitenkin haastaa alueita toimimaan ripeästi, jotta tilanne saadaan hallintaan.

– Tässä tapauksessa on tärkeää, että alueellisesti tehdään nyt kaikki se, mitä on tähän mennessä linjattu tehtäväksi, ministeri Kiuru sanoo.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä tiedotti perjantaina Uudenmaan siirtymisestä epidemian leviämisvaiheeseen ja sen seurauksena käyttöön otettavista uusista rajoitustoimista. Ne tulivat voimaan maanantaina.

Hoivakotien tartuntaryppäät huolestuttavat

Lyhyen ajan sisällä on ilmennyt useita koronavirustartuntoja hoiva- ja palvelutaloissa eri puolilla Suomea. Kiuru pitää ilmiötä huolestuttavana seurauksena koronaepidemian leviämisestä väestössä.

Kiurun mukaan ympärivuorokautisen hoidon yksiköiden turvallisuuden suhteen on oltava tarkkana. Hän korostaa jokaisen omaa vastuuta siitä, että hygienia- ja suojautumisohjeita noudatettaisiin, jotta koronavirusta ei kulkeudu yksiköihin esimerkiksi vierailijoiden mukana.

– Meidän on pidettävä huolta siitä, että turvallisuusasioissa ei oiota, Kiuru sanoo.

Koronavirustartuntoja pyritään monissa sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä ehkäisemään esimerkiksi noudattamalla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) antamia yleisiä vierailuohjeistuksia. Lisäksi kunnat ja palveluntarjoajat voivat itse säätää omien yksikköjensä vierailu- ja muita ohjeistuksia. Monet hoivakodit esimerkiksi suosittelevat vierailijoita tapaamaan hoivakodissa asuvia läheisiään ensisijaisesti ulkona.

Kommentoi