Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oululaisessa palvelukodissa jo toinen koronakuolema viikon sisään, Lahdessa lähestytään leviämisvaihetta, koko Suomessa raportui yli 420 uutta tartuntaa

Suomessa on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietojen mukaan raportoitu 423 uutta koronavirustartuntaa.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä totesi torstaina alueen siirtyneen epidemian leviämisvaiheeseen. Sunnuntaina Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla raportoitiin yhteensä 258 tartuntaa, kertoo Helsingin Sanomat seurantansa pohjalta. Pääkaupunkiseudun tartunnat vastaavat hieman yli 60:tä prosenttia koko maan päivän luvusta.

Kahdessa viikossa tartuntoja on ollut THL:n tietojen mukaan 3 842 kappaletta, kun kahtena aiempana viikkona tartuntoja oli 2 949.

Todennettujen tartuntojen kokonaismäärä on neljän viikon aikana kasvanut runsaat 45 prosenttia eli lähes puolella. Yhteensä tartuntoja on epidemian aikana diagnosoitu 21 639, kun neljää viikkoa aiemmin luku oli 14 848.

Oulussa toinen koronakuolema palvelukodissa viikon sisällä

Oulussa on sunnuntaina ilmennyt uusi koronavirukseen liittyvä kuolemantapaus Jaarankartanon palvelukodissa, Oulun kaupunki kertoo.

Kyseessä on toinen samassa yksikössä tapahtunut koronakuolema viikon sisällä. Kaupunki kertoi aiemmin marraskuussa, että palvelukodissa oli tapahtunut työntekijöiden ja asukkaiden joukkoaltistuminen koronalle työntekijän oireettoman tartunnan vuoksi.

Kolmella palvelukodin asukkaalla ja kolmella työntekijällä on altistumisen jälkeen todettu koronatartunta, kaupunki kertoi tiedotteessaan alkuviikosta. Kaupungin mukaan tilannetta on yksikössä seurattu tiiviisti ja käytössä on ollut laajat turvatoimet jatkotartuntojen estämiseksi.

Oulussa on tällä viikolla ilmennyt yhteensä 76 tartuntaa, mikä on lähes kaksinkertainen määrä edelliseen viikkoon verrattuna.

Suomessa on syksyn aikana raportoitu muutamia vanhustenhoidossa todettuja koronaviruksen tartuntaketjuja. Sodankylän kunta kertoi lauantaina, että paikallisessa ikäihmisten hoivayksikössä oli viikon aikana todettu viisi koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Turvaetäisyydet unohtuneet illanvietoissa ravintoloissa

​Päijät-Hämeessä on viikonloppuna todettu edelleen runsaasti uusia koronavirustartuntoja, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä kertoi sunnuntaina. Yhtymä tiedotti edellisen kerran epidemiatilanteesta perjantaina, minkä jälkeen koronavirustartuntoja on varmistunut alueella 25 lisää.

– Tilanne alueellamme hankaloituu, ja valitettavasti lähestymme ainakin Lahdessa leviämisvaihetta, mikä tietäisi uusia, tiukempia rajoitustoimenpiteitä, sanoi yhtymän johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen tiedotteessa.

Niemisen mukaan nyt on välttämätöntä vähentää sosiaalisia kontakteja, noudattaa hygieniaohjeita ja ottaa maskit käyttöön ohjeidemme mukaan. Hän suosittelee myös Koronavilkku-sovelluksen lataamista viimeistään nyt.

– Moni sairastunut on noudattanut ohjeita asianmukaisesti, mutta näyttää siltä, että turvaetäisyydet jäävät pitämättä muun muassa tilanteissa, joissa nautitaan alkoholia illanvietossa ravintolassa. Näitä tilanteita on nyt jokaisen syytä välttää, Nieminen myös sanoi.

Kolmasosa suomalaisista käynyt testissä

Suomessa on tehty yli 1,8 miljoonaa koronatestiä. Luku vastaa kolmasosaa Suomen väestöstä.

THL kertoo koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvät kuolemantapaukset sekä sairaala- ja tehohoidossa olevien koronapotilaiden määrät kolmesti viikossa. Seuraavan kerran luvut kerrotaan maanantaina.

Perjantaina kerrottiin, että sairaalahoidossa oli 104 ihmistä, joista tehohoidossa oli 10 ihmistä. Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu koko epidemian aikana 375.