Hollantilainen toimittaja kävi kuokkavieraana EU:n puolustusministerien videokokouksessa

Kokouksen puheenjohtajana toimi EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell. AFP / LEHTIKUVA

Nina Törnudd / STT

Löperöt tietoturvamenettelyt sallivat hollantilaisen teknologiatoimittajan kirjautua EU:n puolustusministeriön epäviralliseen videokokoukseen perjantaina. Televisiokanava RTL:n toimittaja Daniel Verlaan hämmentyi päästessään kokoukseen sisälle ja vilkutteli iloisesti ministereille. Videokuvassa Verlaanin kirjautuessa näkyi Suomen Antti Kaikkonen (kesk.).

Kokouksen puheenjohtajana toimi EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell.

– Tiedättekö hypänneenne mukaan salaiseen kokoukseen? Borrell kysyi Verlaanilta.

Verlaan pahoitteli keskeytystä ja lupasi lähteä kokouksesta pois.

– Tiedättehän, että te rikotte lakia. Nyt on parasta, että kirjaudutte ulos nopeasti ennen kuin poliisi tulee paikalle, Borrell torui.

Verlaan pääsi kirjautumaan ministereiden videokokoukseen, koska Hollannin puolustusministeri Ank Bijleveld oli tviitannut kuvan, jossa näkyi kirjautumisosoite ja osa PIN-koodista, kertoi muun muassa BBC .

– Useiden yritysten jälkeen RTL onnistui arvaamaan PIN-koodin, koska viisi kuusinumeroisen koodin numeroa näkyi kuvassa, RTL kertoi.

Hollannin puolustusministeriön tiedottaja myönsi, että kirjautumistietojen tviittaaminen oli ollut "typerä virhe".

Puolustusministerien epävirallisen kokouksen asialistalla oli muun muassa unionin maiden yhteistyön arviointia ja työsuunnitelmat Britannian EU-eron jälkeen.

Kaikkonen tviittasi lauantaina, että hän oli puheessaan videokokouksessa korostanut tietoturvallisuuskulttuurin syventämisen merkitystä.

– Se osui valitettavan hyvin asian ytimeen, Kaikkonen totesi.

Kommentoi