Korona ei peruuta joulua, mutta seurakuntien suositut joulutapahtumat menevät monin paikoin uusiksi

Kirkoissa eri puolilla Suomea sytytellään viikon päästä adventtikynttilöitä varsin vaihtelevissa tilanteissa koronapandemian vuoksi.

Koronan pahimmin runtelemissa seurakunnissa perinteiset hartaus- ja joululaulutapahtumat on jouduttu panemaan kokonaan uusiksi, sillä esimerkiksi Helsingin hiippakunnan alueella ja Uudellamaalla muutoinkin sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien enimmäishenkilömäärä on ainakin joulukuun 13. päivään saakka vain 20.

Rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää myös yli 20 hengen tilaisuuksia, jos niissä noudatetaan THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä.

– Päällimmäinen tunne on harmitus. Vaikka koronatilanne on nyt jo aika pitkään ollut päällä, niin tässä oli jossain vaiheessa sellainen toivon pilkahdus, että mentäisiin parempaan suuntaan. Nyt mennään taas taaksepäin, joten harmittaahan tämä vietävästi, summaa Helsingin suurimman seurakunnan, Malmin, kirkkoherra Heikki Arikka.

– Toisaalta ihmisten turvallisuus on aivan ensisijainen juttu, ja siitä on huolehdittava. Samaan aikaan kirkon tehtävänä on tuoda lohdutusta ja toivon näköaloja. Se on haastavaa tällaisessa tilanteessa, kun ei voi kokoontua, Arikka jatkaa.

Joulun laulutapahtumien järjestämistä Malmilla pohditaan vielä, mutta paljon hyviä ideoita on jo. Yksi sellainen on esimerkiksi kauneimpien joululaulujen rastirata lapsiperheille.

– Joulunajan laulutapahtumat ovat kaikkein suosituimpia kirkossakäyntiaikoja, joten kyllä me haluamme ne niin pitkälle kuin mahdollista myös toteuttaa tänä jouluna, Arikka vakuuttaa.

Kirkkohallituksen toiminnallisen osaston vt. johtaja Petri Määttä muistuttaa, että tilanteet vaihtelevat eri puolilla maata paljon.

– Kirkon kohdalta voisi sanoa, että me noudatamme aluehallintoviranomaisten, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja paikallisten terveysviranomaisten suosituksia. Eli kirkon ohjeistukset eivät hirveän paljon poikkea siitä, mitä nämä kolme tahoa antavat. Määttä sanoo.

"Kirkon tapahtumat ovat olennainen osa joulua"

Määttä muistuttaa kuitenkin, että pandemiasta huolimatta joulua ei ole peruttu.

– Seurakunnat kyllä tekevät kaikkensa sen suhteen, että pystyvät mahdollisimman turvallisesti järjestämään joulun tapahtumia. Siinä on edelleen keskiössä se, että me emme omalla toiminnallamme aiheuttaisi pandemian leviämistä. Ihmisten terveys on ihan ensiarvoisen tärkeätä, Määttä sanoo.

Syvälle päähän vedetty mietintämyssy onkin tuottanut seurakunnissa koko joukon uusia ideoita: joululauluja kokoonnutaan laulamaan ulos, tapahtumia välitetään verkossa tai yhden joululaulukonsertin sijasta järjestetään useita pienempiä konsertteja.

Silti Määttäkin myöntää, että sitkeä pandemia harmittaa.

– Minun harmitukseni johtuu lähinnä siitä, että kirkon tapahtumat ovat niin monelle suomalaiselle olennainen osa joulun viettämistä. Siihen kokemukseen tämä vaikuttaa syvältä.

– Vielä enemmän kuitenkin harmittaisi se tilanne, että me emme toimisi vastuullisesti ja ihmiset sairastuisivat. Sen takia pyrimme joulun sanomaa viemään eteenpäin niillä välineillä, jotka sen mahdollistavat tässä poikkeustilanteessa. Olemme kirkon sanoman kannalta kuitenkin aivan olennaisen äärellä.

Joululauluja vartti kerrallaan

Tampereen tuomiokirkkoseurakunnassa joululauluja pääsee laulamaan niin ulos kuin sisälle kirkkoonkin.

– Ensimmäisenä adventtisunnuntaina Hoosiannaa pääsee Tampereen tuomiokirkkoseurakunnassa laulamaan Tuomiokirkkoon, Aleksanterin kirkkoon ja Kalevan kirkkoon. Meillä on isot kirkot, joten väkeä kyllä mahtuu hyvin ja turvallisesti sisään, sanoo Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan johtava kappalainen Salla Häkkinen.

– Kauneimpia joululauluja on mietitty uudella tavalla: ne pidetään Keskustorin lavalla kahtena peräkkäisenä sunnuntaina. Näin on turvallisempaa isommankin joukon tulla koolle. Myöhempi ajankohta on suunnattu perheille.

– Sen lisäksi pidetään lyhyitä, noin vartin joululaulutilaisuuksia kirkoissa. Niitä on useita peräkkäin, joten jos kirkko on täynnä, niin ei tarvitse odottaa kuin vartti, niin pääsee laulamaan seuraavaan hetkeen, Häkkinen jatkaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut