Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilta-Sanomien selvitys osoittaa, että kärkipoliitikot osallistuvat kuntapolitiikkaan hyvin vaihtelevasti

Puolueiden puheenjohtajien ja ministerien osallistumisaktiivisuus kotikuntiensa valtuustotyöskentelyyn vaihtelee suuresti.

Ilta-Sanomien kokoamien tietojen perusteella useimmiten valtuustojen kokouksissa ovat olleet paikalla kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sekä tasa-arvoministeri Thomas Blomqvist (r.). He ovat olleet paikalla melkein kaikissa kotikuntansa valtuuston kokouksissa, sillä lehden selvityksen perusteella heidän osallistumisprosenttinsa on selvästi yli 80.

Listan häntäpäässä ovat maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.), kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.

Meneillään oleva valtuustokausi alkoi kevään 2017 kuntavaalien jälkeen. Kuluneiden vuosien aikana osa puolueiden puheenjohtajista on vaihtunut ja heidän roolinsa muuttunut sen mukaisesti, onko puolue oppositiossa vai hallituksessa. Esimerkiksi ministeritehtävät saattavat vaikuttaa merkittävästi valtuustotyöskentelyn osallistumismahdollisuuksiin.

Saarikon alhaista osallistumista noin kolmasosaan kokouksista selittää myös hänen valtuustokaudelle osunut perhevapaansa. Orpo puolestaan on toiminut osan valtuustokaudesta valtiovarainministerinä, jolloin hän osallistui muun muassa valtuuston kokouksien kanssa päällekkäin osuneisiin euroryhmän kokouksiin.

Puolueiden puheenjohtajat ja ministerit ovat perinteisesti olleet hyviä ääniharavia kuntavaaleissa. Seuraavat kuntavaalit ovat huhtikuussa.