Pääkaupunkiseudun johtajilta täystyrmäys lausunnolla olevasta testaa ja tule -mallista: "Hyvin vaikea tai jopa mahdoton toteuttaa"

Yksi avoimen kirjeen allekirjoittaneista on Helsingin pormestari Jan Vapaavuori. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

Viivi Salminen, Tapio Pellinen / STT

Vantaan, Helsingin, Espoon sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) johtajat antavat täystyrmäyksen lausunnolla olevasta lakiluonnoksesta, jolla on tarkoitus helpottaa matkustamista Suomeen.

Johtajat sanovat avoimessa kirjeessään, että ne pitävät tehtyä esitystä maahantulijoiden testaamisesta ja siihen liittyvistä karanteenipäätöksistä hyvin vaikeana tai jopa mahdottomana toteuttaa.

Lakimuutoksen myötä olisi tarkoitus, että Suomen sisärajavalvonta korvautuu testaukseen ja karanteeneihin perustuvalla maahantulomallilla.

Avoimen kirjeen ovat allekirjoittaneet Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ja Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen.

Viljanen avasi johtajien näkemyksiä tarkemmin tänään koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuudessa.

– Ehdotettu malli on monimutkainen ja vaatisi niin paljon henkilökuntaa, ettei se käytännössä ole mahdollista. Olemme laskeneet, että jo 1 500 henkilön päivittäinen maahantulo ja siihen liittyvä testaus vaatisi 66 työtiimin käyttöönottoa, Viljanen sanoi.

Viljasen mukaan ongelmana on terveydenhuollon resurssien voimakas sitominen pääkaupunkiseudulla tilanteessa, jossa sitä kipeästi tarvitaan epidemian hoitamiseen.

– Tartunnan jäljitykselle kriittistä resurssia ei pystytä nyt irrottamaan. Jäljitystä sekä epidemiaterveysasemien ja -sairaaloiden toimintaa ei saa vaarantaa. Toimenpiteet lentokentän terveysturvallisuudessa tulee kohdistaa oikein ja niin, että varmistetaan lentokentän toiminta ja turvallinen matkustajaliikenne, Viljanen sanoi.

Viljasen mukaan lakiluonnoksen mukaiset toimenpiteet ja resurssien käyttö eivät kohdistuisi tartuntariskin kannalta suurimman riskin maahantulijoihin, vaan enemmän matkailijoihin, joiden kontaktit suomalaiseen väestöön jäävät hyvin lyhyiksi.

Perustuslakivaliokunta näytti punaista valoa edelliselle ehdotukselle

Avoimessa kirjeessä kerrotaan, että Hus on varautunut matkailun lisääntymiseen varaamalla testauskapasiteettia ja luomalla yhteistyössä verkkopohjaisen palvelun, jolla voidaan automatisoida matkailijoiden testausta ja maahantulon seurantaa.

– Katsomme, että tämä FINENTRY-palvelu ja sen käyttöön perustuva toimintamalli takaisivat epidemian hallinnan ja kohdentaisivat testaustoimintaa paremmin riskiarvion perusteella, avoimessa kirjeessä sanotaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön virkatyönä tekemä lakiluonnos on parhaillaan lausuntokierroksella, ja lausuntoaika päättyy maanantaina. Sen jälkeen lakiluonnosta on tarkoitus muokata lausuntopalautteen pohjalta.

Vielä ei ole poliittista päätöstä siitä, miten matkustamista Suomeen helpotetaan ja miten rajavalvonnasta luovutaan.

Hallituksen edellinen lakiluonnos maahantulon helpottamisesta sai totaalisen tyrmäyksen eduskunnan perustuslakivaliokunnalta. Perustuslakivaliokunta totesi ehdotuksen laiksi olevan vielä niin keskeneräinen ja siinä olevan perusoikeusnäkökulmasta sellaisia puutteita, ettei sitä voida käsitellä eduskunnassa. Jo ennen lausuntoa laki oli otettu jo uudestaan valmisteluun.

Kommentoi