Liisa-myrskyn aiheuttamia sähköratavaurioita saatu korjattua – sähköttä olevien talouksien määrä tippunut kolmannekseen eilisillasta

Myrsky aiheutti torstaina kovia tuulenpuuskia sekä katkoi puita ja aiheutti sähkökatkoja osassa maata. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Kaikki Liisa-myrskyn jälkeensä jättämät sähköratavauriot on saatu korjattua, kertoi Finrailin rataliikennekeskus aamulla kuuden aikoihin.

Viimeisenä saatiin korjattua Jyväskylä–Pieksämäki-välin sähköratavaurio. Alkuyöstä sähköratavaurioita oli saatu korjattua Orivesi–Jyväskylä-välillä, Savonradalla Haukivuori–Pieksämäki-välillä sekä Iisalmen ja Siilinjärven välisellä rataosuudella.

Myrsky aiheutti torstaina kovia tuulenpuuskia sekä katkoi puita ja aiheutti sähkökatkoja osassa maata.

Sähkökatkotilanne on kohentunut illasta huomattavasti. Iltakahdeksan aikaan sähköttä oli vielä noin 66 500 asiakasta. Aamukuuden aikoihin sähköt puuttuivat puolestaan vajaalta 22 000 taloudelta, selviää Energiateollisuuden sähkökatkokartasta .

Sääpalveluyritys Foreca kertoi eilen illalla, että sen sade- ja ukkostutkan mukaan Liisa-myrskyn yhteydessä on torstai-iltana havaittu harvinaista marraskuista salamointia. Lisäksi Kanta-Hämeessä ja Uudellamaalla kerrotaan tulleen rakeita.

Marraskuisen salamoinnin taustalla oli Forecan mukaan kylmä säärintama.

– Kylmään säärintamaan liittyvä salamointi ja raesateet ovat ennemminkin kesäinen ilmiö, joten joka vuosi vastaavaa ei enää marraskuussa koeta, Foreca kertoo.

Maahan virtaa kylmempää ilmaa

Ilmatieteen laitoksen mukaan maahan virtaa tänään pohjoisesta kylmempää ilmaa ja lähes koko maassa tulee paikoin räntä- tai lumikuuroja.

Ajo-olosuhteet heikentyvät tänään isossa osassa maata. Ilmatieteen laitos on antanut liikennesäähän liittyviä varoituksia maan eteläosasta aina Pohjois-Pohjanmaan ja Kuusamon korkeuksille saakka.

Ilmatieteen laitos varoittaa ajokelin olevan huono lumi- tai räntäsateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi. Liikenteen sujuvuuden kerrotaan heikentyvän ja keskinopeuksien laskevan.

Liikennevaroitukset ovat aamuisten tietojen perusteella voimassa ainakin iltapäiväviiteen saakka.

Etelässä räntä- ja lumikuuroja, pohjoisessa paikoin l umisateita

Maan etelä- ja keskiosissa on enimmäkseen puolipilvistä tai pilvistä ja paikoin räntä- tai lumikuuroja. Illasta sää alkaa olla koko maassa lännestä alkaen selkenevää ja poutaista.

Päivän ylin lämpötila pyörii maan etelä- ja keskiosissa nollan kummallakin puolella yhdestä pakkasasteesta neljään lämpöasteeseen.

Maan pohjoisosassa puolestaan on enimmäkseen pilvistä. Pohjanmaalla ja Kainuussa on lumisateita. Lapissa lunta tulee sen sijaan vain paikoin. Pohjoisessa sää alkaa muuttua selkeämmäksi jo päiväsaikaan.

Päivän ylin lämpötila vaihtelee maan pohjoisosassa neljästä pakkasasteesta kahteen lämpöasteeseen.

Maan pohjoisosassa on kohtalaista tai navakkaa luoteenpuoleista tuulta, mutta tuuli heikkenee illalla.

Kaikille merialueille on annettu ainakin aamupäivän ajaksi tuulivaroitus.

--

Korjattu aiempaa uutista klo 06.12: Sähköratavaurioiden korjaamisesta kertoi Finrailin rataliikennekeskus, ei VR niin kuin jutussa kerrottiin.

Kommentoi

Mainos: Warkauden Lehti

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin