Nordean tietomurtojutussa kahdelle vankeutta – yhden miehen syytteet hylättiin Pohjanmaan käräjäoikeudessa

Kaksi miestä on tuomittu käräjäoikeudessa vankeusrangaistuksiin Nordeaa koskevassa tietomurtojutussa. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

STT

Pohjanmaan käräjäoikeus on antanut tuomionsa Nordean tietomurto- ja maksuvälinepetosjutussa, jossa oli syytettynä kolme miestä. Jutussa tuomittiin vankeuteen 28- ja 27-vuotiaat miehet ja hylättiin kolmannen miehen syytteet.

Käräjäoikeus tuomitsi 28-vuotiaan, tekoaikaan Nordeassa työskennelleen miehen kolmen vuoden ja kahden kuukauden vankeuteen. Sebastian Joni Ilari Karikko tuomittiin törkeästä tietomurrosta, törkeästä maksuvälinepetoksesta sekä kahdeksasta lievemmästä rikoksesta.

27-vuotias Ramin Tarkan Björk tuomittiin törkeästä maksuvälinepetoksesta sekä neljästä lievemmästä rikoksesta kahden vuoden vankeuteen.

Rikokset kokonaisuudessa kohdistuivat pääosin Nordeaan ja sen asiakkaisiin.

Karikko ja Björk saivat siirrettyä erään Nordean asiakkaan tililtä yhteensä yli 673 000 euroa. Oikeuden mukaan miehillä oli yhteinen päämäärä: päästä käsiksi rahoihin, jopa miljooniin euroihin.

Oikeus tuomitsi kaksikon maksamaan yhteisvastuullisesti Nordealle vahingonkorvauksena yli 276 000 euroa sekä noin 70 000 euron oikeudenkäyntikulut. Käräjätuomari Ulla-Maj Leppäkorpi tiivistää, että korvaussummassa on kyse kateisiin jääneestä osasta rahoja.

Oikeuden tiedotteen mukaan näyttö oli tuomittujen osalta vakuuttavaa. Rikokset tapahtuivat kesällä 2019 Vaasassa.

Suunnitelmallista toimintaa

Tuomion mukaan Karikko ja Björk tekivät törkeän maksuvälinepetoksen suunnitelmallisesti ja aiheuttivat huomattavaa vahinkoa asianomistajille.

Karikon toimintaan liittyi monenlaista valmistelua. Hän oli hankkinut Björkin avustuksella keyloggereita eli näppäilytallentimia, joita asensi työasemiin selvittääkseen työntekijöiden salasanoja. Karikko myös varasti työntekijän tietokoneen, jossa oli tavallista laajemmat käyttöoikeudet. Näiden avulla hän tunkeutui useita kertoja Nordean järjestelmään ja katseli asiakastietoja.

Asiakkaan rahoja saatiin siirrettyä verkkopankissa luomalla ja aktivoimalla tälle uusi tunnuslukusovellus.

– Maksuvälinepetos on myös tehty erityisen suunnitelmallisesti ottaen huomioon, että sen tekemistä varten Karikko on luonut ja aktivoinut uuden tunnuslukusovelluksen ja liittänyt siihen asianomistajan varmennetun puhelinliittymän sijasta hallussaan olevan prepaid-liittymän. Karikko on rikoksen tekemisessä myös käyttänyt hyväkseen asemaansa Nordean työntekijänä. Björk on ollut tietoinen näistä Karikon toimista ja hyväksynyt ne, toteaa käräjäoikeus tuomiossa.

Björkin toimet törkeässä maksuvälinepetoksessa liittyivät tilisiirtojen tekemiseen ja rahanpesijöiden hankkimiseen. Tuomion mukaan Björkillä on aiempaa petoshistoriaa.

Oikeus otti tuomiossaan huomioon, että Karikolla törkeään tietomurtoon liittyi lavastusta tämän käytettyä toisten työntekijöiden tunnuksia ja urkkimiaan salasanoja. Björk puolestaan myötävaikutti rikostensa selvittämiseen.

Syyttäjä vaati kaikille kolmelle vankeusrangaistuksia. Oikeus kuitenkin katsoi, että kolmannen miehen syyllisyydestä jäi varteenotettava epäily.

Sekä Karikko että kolmas mies työskentelivät Nordeassa palveluneuvojina. Tuomiosta ilmenee, että molempien työsuhde purettiin viime vuonna.

Kommentoi

Mainos: Warkauden Lehti

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty