Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Viitoskategorian hurrikaani Iota lähestyy Keski-Amerikkaa – edellisestä myrskystä vain kaksi viikkoa

Korkeimpaan eli kategorian 5 hurrikaaniksi luokiteltu Iota on matkalla kohti Keski-Amerikkaa, varoittaa Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus (NHC). Iotan on ennakoitu osuvan maihin myöhään maanantaina paikallista aikaa.

Suomen aikaa maanantaina alkuillasta Iota kulki Karibialta kohti Nicaraguan ja Hondurasin rajaa.

NHC ennusti, että hurrikaani tuo tullessaan katastrofaalista tuulta, hengenvaarallisia myrskytulvia ja voimakkaita rankkasateita. Iotan tuulet ovat puhaltaneet yli 70 metrin sekuntivauhdilla, ja puuskissa on mitattu tätäkin kovempia lukemia.

Kategorian 5 hurrikaanit tuhoavat rakennuksia ja virtalähteitä, ja niiden tielle osuvat alueet ovat asuinkelvottomia viikkojen tai jopa kuukausien ajan.

Tämän vuoden hurrikaanikausi Atlantilla on ollut ennätyksellinen: tähän mennessä on todistettu jo 30 nimettyä myrskyä ja 13 hurrikaania. Asiantuntijoiden mukaan ilmastonmuutoksen aiheuttaman merivesien lämpenemisen vuoksi hurrikaanit pysyvät entistä pidempään voimakkaina vielä maihinnousun jälkeenkin.

Ennusteessa hurjia sademääriä

Karibianmeren rannikolla on jo valmistauduttu Iotan saapumiseen. Hondurasissa, Guatemalassa ja Nicaraguassa evakuoinnit aloitettiin viime viikolla, vaikka alue ei ole vielä selvinnyt edellisen, Etaksi nimetyn myrskyn aiheuttamista tuhoista.

Nicaraguassa rannikkokaupunki Bilwissä asukkaat pyrkivät varmistamaan puisten kotiensa kattoja samoilla välineillä, jotka Eta jo ehti repiä. Monet käärivät omaisuuttaan muovipusseihin suojautuakseen sateelta.

Viranomaiset ovat määränneet asukkaita poistumaan alueelta, mutta jotkut ovat kieltäytyneet lähtemästä koronavirustartunnan pelossa.

Nicaraguan pelastusviranomaisten alustavan arvion mukaan noin 80 000 perhettä on vaarassa hurrikaanin vuoksi. Vaaraa aiheuttavat esimerkiksi tulvat ja maanvyörymät. NHC on varoittanut, että Hondurasiin, Nicaraguan pohjoisosiin, Guatemalan kaakkoisosiin ja eteläiseen Belizeen voi sataa jopa 500 millimetriä, paikoin jopa yli 750 millimetriä.