Medialle luovutettavien listojen suurituloisimpien suomalaisten verotiedoista tulisi kattaa kaikki nimet, esittää kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.).
Paatero nosti asian esille lauantaina SDP:n puoluevaltuuston kokouksen avauspuheenvuorossa. Verotietojen avoimuus on hänen mukaansa tärkeä osa suomalaista demokratiaa.
Verohallinto linjasi viime vuonna, että yli 100 000 euroa ansaitsevat voivat salata tietonsa medialle suoraan luovutettavasta suurituloisimpien listauksesta.
Tänä vuonna verottaja poisti listoilta pyynnöstä yli 4 000 ihmisen verotiedot. Kaikkien suomalaisten verotiedot ovat edelleen julkisia, mutta eniten ansaitsevien tietoja voi jäädä löytymättä, koska verotiedot pitäisi käydä läpi yksitellen kunkin ihmisen nimellä.
– Käytännössä päätös siis johtaa siihen, että verotietojen julkisuus heikkenee, Paatero sanoi puheessaan.
Verohallinto julkisti viime vuotta koskevat verotiedot tavalliseen tapaan marraskuun alussa. STT ja monet muut mediat yrittivät tuolloin selvittää medioille luovutettavilta listoilta puuttuvia nimiä. Selvitystyön perusteella ainakin puolet kymmenestä suurituloisimmasta oli salannut verotietonsa automaattiluovutukselta.
Muutos ei olisi "kovin helppoa"
Ministeri kertoo STT:lle, että asian takaavasta lainsäädännöstä on aloitettu keskustelu valtiovarainministeriön vero-osaston kanssa.
– Se (lainsäädäntö) on ainut keino, jolla voitaisiin taata, että tiedot olisivat kaikki julkisia, Paatero sanoo.
Tarkastelu aloitettiin, kun huomattiin, että tietonsa salanneiden henkilöiden määrä oli kasvanut tuhansiin. Viime vuonna, jolloin käytäntö oli käytössä ensi kertaa, tietonsa salasi yli 200 suurituloista.
Mahdollisen lainsäädännön etenemisestä ei ole vielä minkäänlaista aikataulua. Oman hankaluteensa asiaan tuo se, että verottaja on perustellut linjaansa EU:n tietosuoja-asetuksella. Paatero myöntää, ettei asiaan ole tällöin kovin helppoa puuttua kansallisella lainsäädännöllä, mutta hän uskoo, että tilanteessa on mahdollisia ratkaisuja.
– Tiedossa on, ettei se ole kovin helppoa, mutta katsomme, mitkä mahdollisuudet ovat.
Asetukseen kuuluvan niin sanotun vastustamisoikeuden nojalla osa veronmaksajista voi verottajan tulkinnan mukaan kieltää tietojensa luovuttamisen "henkilökohtaiseen erityiseen tilanteeseensa liittyvällä perusteella".
Ainakin Ilta-Sanomien, Helsingin Sanomien, STT:n , Yleisradion ja Alma Talentin edustajat ovat valittaneet verottajan linjauksesta Helsingin hallinto-oikeuteen. STT on tehnyt myös tänä vuonna tietopyynnön suurituloisimpien verotiedoista.
Myös Julkisen sanan neuvosto on vastustanut linjausta. Neuvoston mielestä verotietolistojen julkaiseminen on perusteltua vallankäytön valvonnan sekä yhteiskunnallisen keskustelun kannalta.
Paatero kaipaa myös osinkotietoja julkisuuteen
Paatero esittää, että selvitystyön ohella tulisi tarkastella, mitä olennaisia tietoja julkisista tiedoista puuttuu.
Ministerin mukaan esimerkiksi suuri osa pääomatuloista puuttuu listauksista kokonaan, sillä ne eivät sisällä verovapaita pääomatuloja. Samoin puuttuvat tiedot lahjoista ja perinnöistä.
– On tietysti ihan luontevaa käydä samassa keskustelussa läpi, mitä kaikkea samoihin tietoihin laitettaisiin.
Paatero uskoo, että mahdollisimman laajalla verotietoihin liittyvällä keskustelulla on ennaltaehkäisevä vaikutus korruptioon ja talousrikollisuuteen.
– Suomalaisen yhteiskunnan luottamus perustuu avoimuuteen. Verotiedot ovat mielestäni olleet yksi tällainen asia, Paatero sanoo.