Iranin rikastetun uraanin määrä on 12-kertainen ydinsopimuksessa sovitusta, sanoo IAEA

Iranilla on rikastettua uraania yli 12-kertaisesti se määrä, joka sallittiin viiden vuoden takaisessa ydinsopimuksessa, raportoi YK:n alainen Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA keskiviikkona uutistoimisto AFP:n näkemän raportin mukaan.

Lisäksi IAEA on selvittänyt Iranista löytyneitä uraanijäämiä paikoista, joita ei ole ilmoitettu järjestölle. IAEA toteaa raportissaan, etteivät Iranilta saadut selitykset ole uskottavia. Siksi järjestö vaatii Iranilta pikaisesti täyttä selvitystä siitä, mistä ihmisten aiheuttamat uraanijäämät ovat peräisin.

Raportissa IAEA ei nimeä kyseistä paikkaa, mutta AFP:n diplomaattilähteiden mukaan kyse on aiemmin Israelin osoittamasta paikasta, jossa on epäilty olleen salaista ydintoimintaa.

IAEA:n mukaan Iran salli syyskuussa järjestön tarkastajien ottaa näytteitä kahdesta paikasta, joissa on saattanut olla laitonta ydinmateriaaliin liittyvää toimintaa 2000-luvun alkupuolella. Näistä paikoista ei ole raportissa lisätietoa.

Jo syyskuussa IAEA kertoi, että Iranin rikastetun uraanin määrä oli kymmenkertainen ydinsopimuksessa sovittuun määrään nähden.

Mainos: Warkauden Lehti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut