Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KRP:n tutkinta suomalaismiesten ringistä: lappilaisyrittäjä jakoi materiaalia vauvojen raiskaamisesta ja osallistui nettisessioihin, joissa poltettiin kristallia ja masturboitiin yhdessä

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa on tänään alkanut syytteiden käsittely laajassa seksuaalirikosjutussa, jossa suomalaismiehiä epäillään lasten hyväksikäytöistä, raiskauksista ja hyväksikäyttömateriaaliin liittyvistä rikoksista.

Päätekijää syytetään törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä, törkeistä raiskauksista ja joukosta muita rikoksia. Myös kahta muuta syytetään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja toista lisäksi muun muassa törkeästä raiskauksesta. Jutussa on lisäksi neljäs syytetty, jota epäillään hyväksikäyttömateriaalin hallussapidosta.

Epäiltyjen seksuaalirikosten tekoaika on vuosina 2007–2014. Keskusrikospoliisi (KRP) kertoi aiemmin, että ringin uhreina on kuusi tekoaikaan 6–15-vuotiasta poikaa. Materiaalia koskevat rikokset ajoittuvat vuosiin 2007–2017.

Ylen mukaan pääepäillylle vaaditaan lähes kymmenen vuoden vankeusrangaistusta.

Jutun arkaluonteisuuden takia oikeusasiakirjat eivät tule julkiseksi. Sen sijaan keskusrikospoliisi (KRP) on antanut esitutkintamateriaalista julkisen version. Sen mukaan jutun pääsyytetty, Lapissa ja Tuurissa toiminut 59-vuotias matkailuyrittäjä levitti merkittäviä määriä videomateriaalia, jossa lapsiin kohdistetaan vakavaa seksuaalista väkivaltaa.

Materiaalin perusteella syytetyllä oli tapana kokoontua Zoom- tai Skype-videokeskusteluun yhden tai usean miehen kanssa. Keskustelukumppanit ovat muun muassa Espanjasta, Ranskasta, Yhdysvalloista, Britanniasta ja Brasiliasta. Sessioissaan suomalaissyytetty jakoi videoita, joissa aikuinen mies raiskaa lapsen tai vauvan tai joissa lapsille muuten tehdään seksuaalista väkivaltaa, esitutkintamateriaalissa kerrotaan.

– Jaetun materiaalin lisäksi miehet neuvovat toisiaan lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä, materiaalissa sanotaan.

Videokeskusteluihin liittyi miesten masturbointi ja kristallin, eli poltettavaksi jalostetun metamfetamiinin käyttö.

Esitutkinnassa suomalaismies on myöntänyt esittäneensä videoita videokeskusteluissa, mutta kiistänyt rikollisen levityksen. Syytetyn oikeusavustaja Elina Ylönen kertoo Ylelle, että mies myöntää osan syytteistä.

Sadistisia kommentteja lasten vahingoittamisesta

Yhdellä tallentamallaan videokeskustelulla suomalaissyytetty kommentoi videota sanomalla, että tytöille voi aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin pojille. Kuulustelija kysyi mieheltä videosta, ja tämä vastasi olleensa huumeiden vaikutuksen alaisena.

Esitutkintamateriaalissa viitataan myös videoilla havaittuun rituaalinomaiseen käyttäytymiseen. Osallistujat "kannustivat" toisiaan huudoilla ja merkeillä, jotka viittaavat ääriajatteluun. Syytetyn kerrotaan myös hekumoineen lasten vahingoittamisella.

– Syytetty on omalla aktiivisella toiminnallaan (- -) ja kommenteillaan todennut ääneen, kuinka lapsille saadaan aikaiseksi pahin mahdollinen vahinko ja täten ilmaissut oman vahvan näkemyksensä lapsen häpäisemisestä ja solvaamisesta.

Joissakin keskusteluissa mies myös jakoi kokemuksiaan lasten hyväksikäytöstä ja kertoi mieltymyksistään. Keskustelun perusteella mies kuuluu ryhmään, joka jakaa toisilleen materiaalia lasten hyväksikäytöstä ja raiskaamisesta. Syytetty myös neuvoi keskustelukumppaniaan siinä, miten löytää hyväksikäytettävä lapsi.

Kuulustelijalle syytetty kiisti kaiken ja sanoi jälleen puheiden johtuneen huumeista.

Sanoi osallistuneensa sessioihin "läpällä" ja "tutkimuksen" vuoksi

Mies sanoi kuulustelussa käyneensä keskusteluja arviolta 20:een eri maahan ja että hänen keskustelukumppaninsa olivat 90-prosenttisesti ulkomaalaisia. Hän kertoi käyneensä keskusteluja pääosin pienellä paikkakunnalla Pohjois-Lapissa, missä hänellä ainakin aiemmin oli kotiosoite.

Mies sanoi kuulustelussa ajautuneensa lastenraiskausmateriaalin pariin metamfetamiinin käytön myötä. Hänen mukaansa videoita katsottiin "läpällä". Mies sanoi myös osallistuneensa keskusteluihin "tutkiakseen ihmisten ajatusmaailmaa" ja jakaakseen myöhemmin "haastatteluitaan" Sexpo-säätiölle, jonka kuvitteli olevan kiinnostunut hänen tiedoistaan.

Kuulustelija kysyi mieheltä, miksi videokeskusteluissa raiskausvideoita katsovat osallistujat olivat alasti, masturboivat ja kuvasivat omia sukuelimiään. Miehen mukaan se liittyi metamfetamiiniin ja että sääntöjen mukaan keskusteluihin ei saa tulla vaatteet päällä.

Kuulustelija kysyi mieheltä tämän väittämistä motiiveista.

– Jos sinua ei henkilökohtaisesti kiinnosta CAM-materiaali, mutta olet halunnut tietää, mitä "vastapuolen päässä liikkuu", niin eikö se ole alentavaa, että olet joutunut Zoom-istunnoissa olemaan alasti vastapuolen edessä ja tyydyttämään itseäsi saadaksesi kyseiset tiedot?

Vastauksessaan mies pysyy tarinassaan "tutkimushaastatteluista".

Lappilais- ja espoolaismies tavanneet laitoksista karanneita nuoria

Jutun toista haaraa käsiteltiin syyskuussa Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Syytteessä oli lappilaisyrittäjän lisäksi viisikymppinen espoolainen toimistoesimies. Miehiä syytetään yhdessä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, minkä lisäksi espoolaismiestä syytetään sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta.

KRP:n esitutkintamateriaalin julkisessa osiossa on muun muassa espoolais- ja lappilaismiehen välillä käytyjä keskusteluja espoolaisen nuorista tuttavuuksista. Keskusteluiden perusteella miehet vaikuttavat saalistaneen laitoksista karanneita nuoria.

– Olisit tullu pussikaljalle mun 15v kaverin kans. Koulukotikarkuri, espoolaismies kirjoitti syyskuussa 2017.

KRP:n kuulustelija kysyi mieheltä viesteistä, ja mies kertoi tavanneensa pojan loppukesästä.

– Majoitin pariksi yöksi luokseni Espooseen, ja meillä ei ollut mitään seksuaalista tai muuta vastaavaa kanssakäymistä. Annoin hänelle ruokaa, kengät ja annoin hänen soittaa laitokselle, mies kertoi kuulustelijalle.

Myöhemmin samassa keskustelussa miehet keskustelivat molempien tapaamasta nuoresta.

– Mites sille yhelle sankarille kuuluu, jonka tapasin sun kaa keväällä? lappilaismies kysyi.

Hän lisäsi toivovansa, että voisi nähdä nuorta vastaisuudessakin.

– Ehit kyl, espoolaismies vastaa.

Kuulustelussa espoolaismies kertoi kaksikon tavanneen lappilaismiehen tarkoittamaa "sankaria" ja muita nuoria Helsingin Viikissä. Seuraavaksi miehelle näytettiin jatkoa hänen ja lappilaisyrittäjän keskustelusta. Siinä espoolaismies kertoi tavanneensa myös muita hatkassa olleita nuoria.