Mielenosoitukset Valko-Venäjällä jatkuvat – poliisi ottanut kiinni satoja, Minskin keskustaan komennettu lukuisia poliisiautoja ja vesitykkejä

Valko-Venäjällä poliisi on ottanut kiinni yli 800 ihmistä maata itsevaltaisesti hallitsevaa Aljaksandr Lukashenkaa vastustavien mielenosoitusten yhteydessä.

Mielenosoittajat ovat lähteneet tänäkin sunnuntaina sankoin joukoin kaduille Lukashenkaa vastustamaan. Mielenilmauksia on järjestetty jo noin kolmen kuukauden ajan.

Useat tuhannet mielenosoittajat ovat marssineet Minskin keskustan läpi, johon on komennettu myös useita viranomaisten autoja ja vesitykkejä. Minskissä olevan AFP:n toimittajan mukaan keskustan verkkoyhteyksiä on rajoitettu ja metroasemia on suljettu.

Eläkkeellä oleva Jelena Vasiljevitsh kertoi uutistoimisto AFP:lle osallistuvansa sunnuntain mielenosoitukseen perheensä ja ystäviensä kanssa.

– Haluan vihdoin elää vapaassa ja demokraattisessa maassa, 65-vuotias Vasiljevitsh kertoi uutistoimistolle.

Poliisi ottanut kiinni myös toimittajia ja urheilijoita

Ihmisoikeusjärjestö Vjasnan mukaan maan pääkaupungissa Minskissä ja muissa kaupungeissa on otettu kiinni yhteensä ainakin 830 ihmistä, kertoi AFP myöhään sunnuntai-iltana. Kiinni otettujen joukossa on muun muassa valkovenäläisiä toimittajia ja olympiaurheilijoita.

Myös valkovenäläinen toimittaja Hanna Liubakova on kertonut Twitterissä ympäri maata tehdyistä kiinniotoista. Hänen mukaansa poliisi on ottanut kiinni myös muun muassa ainakin kymmenen journalistia ja kolme Punaisen Ristin lääkintähenkilöstöön kuuluvaa henkilöä.

Oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja vakuutti sunnuntaina, että mielenosoitukset jatkuvat "voittoon asti" ja että viimeisten kolmen kuukauden mielenosoitukset ovat näyttäneet, että viranomaiset ovat menettäneet valtansa ja sen oikeutuksen.

– Vallanpitäjät eivät halua antaa meille mahdollisuutta päättää, mitä maassamme seuraavaksi tapahtuu, Tsihanouskaja kirjoitti Telegram-kanavallaan.

Biden on aiemmin antanut tukensa Valko-Venäjän oppositiolle

Lauantaina Tsihanouskaja onnitteli Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi nousevaa demokraattien Joe Bideniä vaalivoitosta. Hän sanoi myös toivovansa, että hän ja Biden tapaisivat pian.

Biden on aiemmin antanut tukensa Valko-Venäjän oppositiolle ja luvannut laajentaa Lukashenkan hallintoa vastaan suunnattuja pakotteita.

– Tässä (vaalissa) oli kyse todellisesta ideoiden, poliittisten ohjelmien ja ryhmien kilvasta toisin kuin Valko-Venäjällä, jossa elokuun vaaleissa annetut äänet vain varastettiin. Yhdysvalloissa jokaisen äänestäjän ääni otettiin huomioon, hän kirjoitti.

Tsihanouskaja on saanut monista länsimaista tukea sille, että hän olisi Valko-Venäjällä elokuussa järjestettyjen presidentinvaalien todellinen voittaja. Maata jo kauan hallinnut Lukashenka julisti kuitenkin itsensä voittajaksi laajalti vilpillisinä pidetyissä vaaleissa, mikä käynnisti siitä asti jatkuneiden mielenosoitusten aallon maassa.

Tsihanouskaja pakeni pian vaalien jälkeen Liettuaan. EU on jo asettanut pakotteita Lukashenkalle ja monille hänen liittolaisilleen määräämällä matkustuskieltoja ja varojen jäädytyksiä. Lukashenka on kuitenkin kieltäytynyt luopumasta vallasta, eikä oppositio ole pystynyt pakottamaan häntä eroamaan, joten maan poliittinen tilanne on pahasti jumissa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut