Yhdysvalloissa lasketaan yhä presidentinvaalien ääniä – tilanne ei ole muuttunut yön aikana

Tämän jutun päivittäminen on päättynyt. Vaalien seurantaa jatketaan toisaalla.

------------------------------------------

Yhdysvalloissa lasketaan yhä presidentinvaalien tuloksia, eikä tilanne ole juuri muuttunut yön aikana. Yön aikana demokraattien Joe Biden on kuitenkin ääntenlaskennan edetessä entisestään kuronut umpeen istuvaa presidenttiä Donald Trumpia.

Esimerkiksi vaa'ankieliasemassa olevassa Pennsylvanian osavaltiossa oli laskematta reilut 100 000 ääntä Suomen aikaa aamukuudelta. Kisa on tällä hetkellä erittäin tiukka. Trumpilla oli torstai-iltana paikallista aikaa Pennsylvaniassa vain reilut 40 000 ääntä enemmän kuin demokraattihaastaja Bidenilla, kertoo uutiskanava CNN . Vaa'ankieliosavaltio Georgiassa Trumpin ero Bideniin on kutistunut alle 2 000 ääneen.

Laskennan tulos on niin tasainen, että voittajasta ei voi vielä antaa ennustetta, Pennsylvanian ylin vaaliviranomainen Kathy Boockvar sanoi tiedotustilaisuudessa aiemmin illalla.

– Mitä lähempänä tulos on, sitä vaikeampi sitä on ennustaa, Boockvar muistutti.

Hänen mukaansa suurin osa äänistä on todennäköisesti saatu laskettua perjantaina paikallista aikaa.

Osavaltiosta ei ole vielä annettu voittoennustetta äärimmäisen tiukan tilanteen takia. Trumpille Georgian ja Pennsylvanian voittaminen olisi vaalivoiton kannalta olennaisen tärkeää. Bidenille taas Pennsylvanian voitto voisi riittää.

Voittoennuste puuttuu Georgian ja Pennsylvanian lisäksi yhä neljästä muusta osavaltiosta.

Osa vaaleja seuraavista medioista on tosin ennustanut Bidenin voittavan Arizonassa, mutta ääntenlaskun tilanne on niin tasainen, että osasta ennusteita se puuttuu. Arizonassa ja Nevadassa ääntenlaskun edetessä kapenee puolestaan Bidenin johto.

Esimerkiksi New York Timesin , BBC:n, Washington Postin ja useiden muiden medioiden ennusteiden mukaan Bidenilla on nyt takanaan 253 valitsijaa ja Trumpilla 214.

Ennusteissaan usein rohkeamman Fox Newsin mukaan lukemat olisivat 264–214 Bidenin hyväksi. Presidentinvaalien voittaja tarvitsee taakseen 270 valitsijaa.

Osa Trumpin kampanjan oikeusjutuista jo hylätty

Pennsylvanian Boockvar painotti lisäksi äänestysprosessin turvallisuutta ja valvontaa.

Samaan aikaan Trumpin kampanja on laajentanut oikeustoimiaan Pennsylvaniassa. Viimeisimmässä kanteessa kampanja moittii Philadelphian kaupungin ääntenlaskentaa läpinäkyvyyden puutteesta.

Trumpin kampanja on nostanut ääntenlaskentaan liittyviä kanteita useissa osavaltioissa. Washington Post -lehden mukaan Michiganin ja Georgian osavaltioissa tuomarit ovat hylänneet kampanjan kanteita, jotka liittyivät väitettyyn vaalivilppiin.

Esimerkiksi Michiganissa valitustuomioistuimen tuomari hylkäsi Trumpin kampanjan vaatimuksen ääntenlaskun keskeytyksestä. Tuomarin mukaan valitus ei ollut järin järkeenkäypä, sillä ääntenlasku on käytännössä loppunut ja Michiganin valitsijat on julistettu Joe Bidenille 150 000 äänen erolla, lehti kertoo.

Georgiassa piirikunnan tuomari puolestaan totesi, että ääniä ei toimitettu vaalipäivänä osavaltion aikarajan jälkeen, toisin kuin haasteessa väitettiin.

Trump on toistuvasti pyrkinyt maalaamaan kuvia vaaleista vilpillisinä, vaikka mitään todisteita asiasta ei ole löydetty. Tänään myös hänen kaksi republikaaniliittolaistaan Lindsey Graham ja Ted Cruz ovat liittyneet vaaleja vilpillisyydestä syyttävien joukkoon, vaikka todisteita asiasta ei ole.

Osa republikaaneista on noussut kuitenkin myös vastustamaan Trumpin väitteitä. Muun muassa Trump-kriitikkona tunnettu Utahin senaattori Mitt Romney kirjoitti Twitterissä , että kaikki äänet tullaan laskemaan.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut