Urpilainen: Trumpin puheet johdonmukaisia, vaikka demokratiassa poikkeuksellisia

EU-komissaari Jutta Urpilaisen (sd.) mukaan Yhdysvaltain presidentinvaalien tulos vaikuttaa transatlanttisten suhteiden asialistaan. Demokraattien Joe Bidenin kanssa yhteistyön rakentaminen olisi hänen mukaansa helpompaa esimerkiksi ilmastopolitiikassa.

Torstai-iltana presidentivaalien tulos ei ollut vielä selvillä, ja Urpilainen toivoikin malttia tuloksen odottamiseen.

– Ylipäätään monenkeskisen, sääntöihin perustuvan yhteistyön osalta yhteistyön tekeminen on todennäköisesti (Bidenin kanssa) helpompaa, Urpilainen arvioi tavatessaan politiikan toimittajia Helsingissä.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen viitoitti jo syksyllä Euroopan tila -puheessaan, että suhteet Yhdysvaltoihin tultaisiin määrittelemään uudestaan. Kävi presidentinvaaleissa miten tahansa, EU olisi von der Leyenin mukaan valmis rakentamaan uuden transatlanttisen asialistan. Hän mainitsi erikseen kaupan, teknologian ja verotuksen.

Presidentti Donald Trumpin julistautuminen voittajaksi kesken ääntenlaskun ja tämän väitteet vaalivilpistä ilman todisteita olivat Urpilaisen mielestä tavallaan johdonmukaisia. Euroopan unioni kykenee hänen mukaansa tekemään yhteistyötä kumman presidentin kanssa tahansa niin kuin se on tehnyt viime vuosina.

– Ehkä hän on omassa toiminnassaan johdonmukainen, vaikka yleisesti demokratiassa ne (väitteet) ovat poikkeuksellisia, Urpilainen muotoili.

Talouspolitiikan kiistellyt uudistukset pintaan kriisin jälkeen?

Euroopan unionissa akuutin koronakriisin jälkeen huomio saattaa Urpilaisen mukaan kohdistua talouspolitiikan uudistamiseen. Keskusteluun kannattaa hänen mukaansa valmistautua.

Keskusteluun talouspolitiikan uudistamisesta liittyy hänen mukaansa elementtejä kuten kasvu- ja vakaussopimus, mahdollinen yhteinen finanssipoliittinen kapasiteetti tai hallitun velkajärjestelyn mahdollisuus.

Kesällä sovitun koronakriisipaketin pysyvyydestä on virinnyt keskustelua sen jälkeen kun muun muassa Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde puhui pysyvän elementin puolesta . Hänen mukaansa voisi olla hyödyllistä, että EU:lla on tulevien kriisien varalta käytössään valmis lainarakenne.

EU-maat sopivat kesällä poikkeuksellisesta 750 miljardin elvytyspaketista, jonka rahat komissio lainaa markkinoilta.

Suomen presidentinvaalit vasta kaukana tulevaisuudessa

Kysymyksen omasta presidenttiehdokkuudesta Urpilainen vielä siirtää syrjään, ja sanoo keskittyvänsä täysillä työhönsä Brysselissä.

– Täytyy kyllä sanoa, että en ole asiaa ajatellut. Olen niin omistautunut tälle työlle, ja ensimmäinen komissaarivuosi on tässä täyttymässä. Suomen presidentinvaalit ovat vielä aika kaukana tulevaisuudessa, Urpilainen vastaa.

Pohdinnan paikka on hänen mukaan myöhemmin, jos koskaan. Urpilainen aloitti viisivuotiskautensa kansainvälisistä kumppanuuksista eli muun muassa EU:n kehitysyhteistyöstä vastaavana komissaarina viime vuonna.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut