Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Pitkän uran pelialalla tehnyt Petri Järvilehto tulokärkeen – "Tulevaisuuden Mikki Hiiret ja Simpsonit tehdään jatkossa mobiilissa"

Pitkän uran pelialalla tehnyt Petri Järvilehto nousi viime vuoden tulojen perusteella tulokärkeen yli 30 miljoonan euron tuloilla. Järvilehto on toinen ötökkäpeli Best Fiendsistä tunnetun peliyhtiö Seriouslyn perustajista. Israelilainen peliyhtiö Playtika osti yhtiön viime vuonna. Kauppalehden mukaan Seriouslyn arvo kaupassa on voinut olla noin 250–350 miljoonaa euroa.

Seriouslya oli vuonna 2013 perustamassa tiimi pelialan veteraaneja. Järvilehdon mukaan kaikki lähti liikkeelle siitä ajatuksesta, että ilmaispelit mobiilissa muuttavat liikemaailmassa kaiken.

– Yksittäinen mobiilipeli saattaa tavoittaa satoja miljoonia ihmisiä joka päivä. Verrattuna mihin tahansa muuhun mediaan kuten televisioon tai radioon, sen tyyppistä ei ole koskaan aikaisemmin ollut, hän sanoo.

Järvilehto kuvailee, että yrityksessä on lähdetty siitä, että tulevaisuuden Mikki Hiiret ja Simpsonit tehdään jatkossa mobiilissa.

– Olemme vahvasti sillä polulla edelleen.

Hän kuvailee Seriouslyn pyörittämistä huikeaksi tarinaksi.

– Olemme saaneet rakennettua tosi hienon yrityskulttuurin ja olemme rakentaneet tätä määrätietoisesti vuosi vuodelta eikä niin, että yhtäkkiä kävi tuuri, hän sanoo.

Järvilehden mukaan tuotekehitykseen ja markkinointiin on panostettu hurjasti.

Hän kehuu, että kokonaisuutena Suomen pelialalla menee hyvin. Tänä vuonna tulokärjessä on useita pelialan konkareita kuten Supercellin perustajat Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja.

Suomen menestyksen takana on Järvilehdon mukaan vahva tekninen osaaminen ja myös design.

– Suomessa on panostettu luovuuteen koko pelialan alusta saakka. Emme kopioi muita, vaan täällä tehdään omaa ja orginaalia. Se näkyy maailmalla hienosti, Järvilehto sanoo.

Hän on ollut alalla kohta 25 vuotta. Sinä aikana hän on työskennellyt Remedyllä konsolipelien parissa ja Roviolla muun muassa Angry Birdsin nousun aikana.

– On tässä erilaisia juttuja tullut nähtyä. Mutta se mitä olemme Seriouslyn kanssa saavuttaneet, on ollut hienoin kokemus, hän sanoo.

Järvilehdon mukaan Seriouslyn myyminen Playtikalle nähtiin hyvänä kombinaationa, jolla yritykselle pystytään rakentamaan vielä isompi tulevaisuus. Hänen mukaansa heillä on nyt vahva katto-organisaatio, joka on monella alalla maailman huippua.

– Olemme oppineet kauheasti ja haluamme, että meillä on myös jatkossa parhaat tekijät mukana.

Suurituloisten listan kärkijoukoissa oleva yli kolminkertaisti tulonsa - "Työnteko ja erilainen yritystoiminta on ollut harrastus"

Suomen suurituloisten listalla kärkijoukoissa on lähes 17,3 miljoonan euron ansio- ja pääomatuloilla yrittäjä Jorma Takanen.

Viime vuonna Takasen ansaitsemien 17,1 miljoonan euron pääomatulojen taustalla on älylukkoratkaisuja tarjoavan lukkoyhtiö iLoqin myynti. Takasen tulot yli kolminkertaistuivat vuoden aikana, sillä vuonna 2018 Takanen oli 4,9 miljoonan ansio- ja pääomatuloilla suurituloisten listalla vasta sijalla 75.

Vuonna 1946 syntyneen pohjoispohjalaisen Takasen menestyksen salaisuutena on hänen omien sanojensa mukaan ollut kova työnteko.

– Työnteko ja erilainen yritystoiminta on ollut harrastus. Kaikilla on eri harrastuksensa, minulla se on ollut tämä, nykyään eläkkeellä oleva Takanen kertoo STT:lle puhelimitse.

Takanen perusti pörssiyhtiö Scanfilin vuonna 1976. Hän oli yrityksen toimitusjohtaja sen perustamisesta vuoteen 2005 saakka, sen jälkeen konsernijohtaja vuosina 2005–2011. Lisäksi Takanen on ollut mukana perustamassa Jussi Capital -perheyhtiötä vuonna 2008.

– Nyt eläkeläisenä istun vapaa-ajanasunnolla ja katson järvenselkää, kyllä se nyt riittää, Takanen toteaa.

Kaslinkin Fazerille myyneet Kukkoset nousivat tulokärkeen

Viime vuoden tulojen perusteella tulokärkeen ponkaisivat myös perheyhtiö Kaslinkin Fazerille myyneet Juha-Petteri Kukkonen ja Tuomas Kukkonen. Juha-Petteri Kukkonen kertoo STT:lle, että ennen yrityksen myyntiä he miettivät paljon sitä, voiko perheyhtiötä edes lähteä myymään.

Aluksi veljekset etsivät kansainvälistyvälle Kaslinkille pääomasijoittajaa, mutta sitten kiinnostavia ostajia alkoi tulla eteen. Juha-Petteri Kukkosen mukaan Fazer oli ostajatarjokkaista ehdottomasti mielenkiintoisin, sillä silloin Kaslink säilyisi suomalaisomistuksessa ja työpaikat Kouvolassa myös tulevaisuudessa.

– Kauppa on ollut Fazerille yrityksenä, Kouvolalle paikkakuntana, meidän perheelle ja koko suomalaiselle elintarviketeollisuudelle hyvä ratkaisu. Tämä oli sellainen win-win-tilanne kaikille, hän sanoo.

Kaslinkin myymisen jälkeen Juha-Petteri Kukkonen on toiminut enkelisijoittajana ja hallitusammattilaisena. Hän on tällä hetkellä mukana 12 yrityksessä.

– Olen hyvin voimakkaasti lähtenyt jatkamaan sitä työtä, mikä ikään kuin jäi Kaslinkissa kesken. Olen auttamassa suomalaisia elintarvikealan yhtiöitä niin kansainvälistymisessä kuin brändi- ja pr-puolessakin.

Kukkonen sanoo, että monipuolisuus sopii hänelle.

– Olen ollut aina kova innostumaan, joten on kiva, että pääsee olemaan useiden yhtiöiden kanssa tekemisissä, hän sanoo.