Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fortum jyräsi jälleen valtionyhtiöpomojen tulolistalla – energiayhtiön entinen ja nykyinen toimitusjohtaja valtasivat kärkipaikat

Suurten valtionyhtiöiden nykyisistä toimitusjohtajista eniten tienasi viime vuonna energiayhtiö Fortumia johtava Markus Rauramo. Hänellä oli verotettavia tuloja yhteensä noin 1,2 miljoonaa euroa, joista ansiotuloja oli yli 1,1, miljoonaa euroa ja pääomatuloja lähemmäs 80 000 euroa. Rauramo aloitti tehtävässään vasta kuluvan vuoden heinäkuussa. Hän on aiemmin toiminut Fortumin talousjohtajana.

Viime vuonna vuonna Fortumin toimitusjohtajana toimi Pekka Lundmark, joka tienasi Rauramoa selvästi enemmän eli yhteensä vajaat 2,3 miljoonaa euroa. Näistä ansiotuloja oli lähemmäs 2,1 miljoonaa ja pääomatuloja lähes 211 000 euroa. Hän aloitti tämän vuoden elokuussa verkkolaiteyhtiö Nokian toimitusjohtajana.

Nykyisistä suurten valtionyhtiöiden toimitusjohtajista miljoonakerhoon pääsi myös lentoyhtiö Finnairin Topi Manner. Hänellä oli verotettavia tuloja yhteensä reilut miljoona euroa, joista ansiotuloja oli lähemmäs 993 000 euroa ja pääomatuloja runsaat 42 000 euroa.

Postista eronnut Malinen tienasi reilun miljoonan

Hyville tienesteille pääsi myös Postin toimitusjohtajan paikalta viime vuoden lokakuussa eronnut Heikki Malinen. Hänen verotettavat ansiotulonsa olivat reilut miljoona euroa.

Malinen oli ennen eroaan tiiviisti otsikoissa ja ilmoitti viime vuoden syyskuussa luopuvansa kahden kuukauden palkastaan. Taustalla vaikutti Postin työntekijöitä koskeva palkanalennuskiista ja Malisen palkitsemisesta virinnyt kohu. Malinen toimii nykyään teräsyhtiö Outokummun toimitusjohtajana. Hän aloitti tuossa tehtävässä tämän vuoden toukokuussa.

Kaasuyhtiö Gasumin toimitusjohtajan Johanna Lammisen verotettavat kokonaistulot olivat yli 738 000 euroa. Näistä ansiotuloja oli reilut 729 000 euroa ja pääomatuloja noin 9 000 euroa.

Postin Kuusisto ja Fingridin Ruusunen liki tasoissa

Muiden isojen valtionyhtiöiden nykyisistä toimitusjohtajista reilusti yli puolen miljoonan tuloihin ylsi viime vuonna VR Groupin toimitusjohtaja Rolf Jansson. Hänen kokonaistienestinsä olivat lähemmäs 625 000 euroa, josta ansiotulojen osuus oli hieman yli 557 000 euroa ja pääomatulojen osuus runsaat 67 000 euroa.

Lähemmäs puolen miljoonan tuloista nauttivat viime vuonna muun muassa Postin nykyinen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto sekä kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen. Esimerkiksi Kuusiston tulot olivat viime vuonna yhteensä liki 489 000 euroa, josta pääomatuloja oli noin 2 500 euroa. Kuusisto nimitettiin Postin toimitusjohtajaksi tämän vuoden helmikuussa. Hän hoiti kuitenkin tehtävää väliaikaisena toimitusjohtajana jo Malisen eron jälkeen. Aiemmin hän oli Postin Paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän vetäjä.

Ruusunen ei jäänyt Kuusiston kokonaistienesteistä kuin muutaman tonnin.

Myös Alkon toimitusjohtajan Leena Laitisen sekä puolustustarvikeyhtiö Patrian toimitusjohtajan Esa Rautalingon tienestit olivat yli 400 000 euroa. Laitinen tienasi noin 451 000 euroa, josta summasta ansiotuloja oli reilut 442 000 euroa ja pääomatuloja alle 8 500 euroa. Rautalingon kohdalla ansiotuloja oli puolestaan liki 418 000 ja pääomatuloja lähemmäs 13 000 euroa. Verotettavien tulojen kokonaissumma oli siis lähemmäs 431 000 euroa. Rautalinko aloitti Patrian toimitusjohtajana viime vuoden heinäkuussa. Hän johti aiemmin moottoriajoneuvojen varaosia myyvää Örum-konsernia .

Ylen Ylä-Anttila tienasi lähemmäs 300 000 euroa

Top 10 -listaan lukeutuviin valtionyhtiöihin kuuluu myös Veikkaus ja Yleisradio . Veikkauksen toimitusjohtajan Olli Sarekosken ansiotulot olivat viime vuonna noin 393 000 euroa ja Ylen toimitusjohtajan Merja Ylä-Anttilan ansiotulot noin 287 000 euroa. Kummallakaan ei ollut pääomatuloja.

STT vertaili toimitusjohtajien ansioita yhtiöissä, joista valtio omistaa vähintään 50,1 prosenttia ja jotka viime vuoden liikevaihdoltaan sijoittuivat kymmenen suurimman joukkoon.