Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Valtakunnan tulokärki uusimaalaisvoittoinen ja miehinen – ykkösnimi löytyi Kanta-Hämeestä

Verotietoihin perustuva Suomen tulokärki on tällä tietoa miehinen ja uusimaalainen.

Yhteenlaskettujen pääoma- ja ansiotulojen päivittyvässä tulokärjessä kymmenen kärjen nimistä kuusi on Uudeltamaalta. Noin kymmenen suurituloisimman joukkoon yllettiin lisäksi Kanta-Hämeestä, Pohjois-Pohjanmaalta, Pohjanmaalta, Pirkanmaalta ja Kymenlaaksosta.

Listan tämänhetkinen kärkinimi, liki 66 miljoonaa euroa yhteenlaskettuja pääoma- ja ansiotuloja tienannut Ilkka Brotherus tulee Kanta-Hämeestä. Brotherus sai viime vuonna merkittäviä pääomatuloja, kun urheiluvälineyhtiö Amer Sports myytiin Kiinaan. Hän oli yhtiön suurin yksityinen henkilöomistaja.

Listan toista ja kolmatta paikkaa pitävät uusimaalaiset Petri Järvilehto 30,6 miljoonalla ja Planmecan toimitusjohtaja Heikki Kyöstilä 21,5 miljoonalla eurolla. Järvilehto on toinen perustajista peliyhtiö Seriouslyssa, jonka israelilainen peliyhtiö Playtika osti viime vuonna.

Seuraava Uudenmaan ulkopuolelta tulokärkeen noussut on pohjoispohjalainen yrittäjä Jorma Takanen 17,3 miljoonalla eurolla. Takasen tulokärkeen nousun taustalla on älylukkoratkaisuja tarjoavan lukkoyhtiö iLoqin myynti.

Pirkanmaalta tulokärjen kymmenikköön ylsi Jussi Solja (12, 2 miljoonaa euroa), Pohjanmaalta Niclas Lundell (noin 11,2 miljoonaa euroa) ja Kymenlaaksosta Tuomas Kukkonen (noin 11,2 miljoonaa euroa).

Kukkonen nousi tulokärkeen perheyhtiö Kaslinkin myynnin myötä. Kaslink myytiin Fazerille .

Naisia yhä melko vähän suurituloisimpien listalla

Ensimmäinen nainen hyvätuloisimpien listalta löytyy sijalta yhdeksän. Uusimaalainen Rafaela Seppälä sai viime vuonna verotettavia ansio- ja pääomatuloja yhteensä noin 11,5 miljoonaa euroa. Seppälä istuu mediakonserni Sanoman hallituksessa.

Päivittyvällä listalla sijalla 12. ja 13. on lisäksi Gerda Gripenbergin ja Sofia von Julinin kuolinpesät. Seuraavat naisten nimet ovat tällä hetkellä tiedossa olevalla tulokärjellä vasta noin kolmenkymmennen eniten tienanneen joukossa: uusimaalainen Karin Åberg sai viime vuonna verotettavaa ansio- ja pääomatuloa reilu kuusi miljoonaa ja uusimaalainen, makeisyhtiö Fazerin omistajasukuun kuuluva Majlen Fazer noin 5, 9 miljoonaa euroa.

Tällä tietoa sadan suurituloisimman listalle ylsi alle 20 naista ja kaksi naisen kuolinpesää.

Tulokärjen sijoitukset päivittyvät, kun media etsii lisätietoja verottajan tiedoista.

Tulokärjen tiedot päivittyvät

Medialle luovutettujen viime vuoden verotietojen 5 000:n tulokärjestä puuttuu 894 nimeä. He ovat estäneet tietojensa luovuttamisen medialle toimitetulta listalta. 504 heistä on Uudeltamaalta.

Tiedot ilmenevät verottajan luovuttamasta listasta, jossa on viime vuonna eniten verotettavaa ansio- ja pääomatuloa saaneet. Listasta ei käy ilmi, mihin järjestykseen tulokärjessä tietonsa salanneet sijoittuvat.

Kaikki verotustiedot ovat yhä julkisia ja etsittävissä verotoimistosta. Tästä syystä tiedot tulokärjestä päivittyvät, kun media lisää listaan nimiä.

Verotiedot eivät kuitenkaan kerro kaikkea suomalaisten varallisuudesta, sillä jo pelkästään pääomatuloista ne paljastavat vain osan. Esimerkiksi osingot ovat osin verovapaita.

Juttua on korjattu klo 13.01: Gerda Gripenbergin varoissa kyse on kuolinpesästä.