Englannin koronasulkua voidaan tarvittaessa pidentää, sanoo brittiministeri – Espanjassa osoitettiin jälleen mieltä koronarajoituksia vastaan

Englantiin lauantaina julistettua noin kuukauden pituista koronasulkua jatketaan, jos tartuttavuusluku ei laske sulun aikana alle yhden, sanoi brittiministeri Michael Gove sunnuntaina. Asiasta Sky Newsin haastattelussa kertoneen Goven mukaan olisi typerää ennakoida täydellä varmuudella, että luku laskee neljän viikon aikana alle yhden.

Pääministeri Boris Johnsonin julistaman koronasulun on määrä alkaa torstaina ja kestää nykyisen suunnitelman mukaan 2. joulukuuta saakka. Johnsonin mukaan kansalaisten on syytä pysyä kotona. Kotoa saa poistua vain töihin,jos etätöiden tekeminen ei onnistu, ja esimerkiksi treenaamaan ulos, ostamaan ruokaa tai muita välttämättömiä tarvikkeita sekä käymään lääkärissä. Ravintolat voivat myydä ruokaa vain ulos, ja ei-välttämättömät liikkeet on suljettava.

Niin kutsutut tukikuplat ovat edelleen sallittuja, ja lapset saavat vierailla kummankin vanhemman luona, jos vanhemmat asuvat eri osoitteissa.

Toisin kuin keväällä, oppilaitoksia ei suljeta. Johnson vetosi vanhempiin, jotta nämä jatkaisivat lastensa lähettämistä kouluun.

– Emme voi antaa viruksen vahingoittaa lastemme tulevaisuutta enemmän kuin se jo on tehnyt, hän sanoi.

Britanniassa ylitettiin lauantaina miljoonan koronatartunnan raja.

Espanjassa osoitettiin jälleen mieltä rajoituksia vastaan

Espanjassa pidätettiin kymmeniä ihmisiä, kun poliisi ja koronarajoituksia vastustavat protestoijat ottivat yhteen sunnuntain vastaisena yönä. Eniten levottomuuksia oli uutistoimisto AFP:n mukaan pääkaupunki Madridissa, jossa mielenosoittajat sytyttivät roskiksia tuleen ja rakensivat barrikadeja. Muissakin kaupungeissa rikottiin esimerkiksi ikkunoita ja sytytettiin roska-astioita tuleen.

Poliisin mukaan yli 30 ihmistä otettiin kiinni pääkaupungissa. Useita ihmisiä myös loukkaantui, ja loukkaantuneiden joukossa oli myös muutama poliisi. Lisäksi muualla maassa on otettu kiinni joitakin ihmisiä.

Mielenosoituksia koronarajoituksia vastaan järjestettiin Espanjassa myös edeltävänä yönä. Ainakin 20 poliisia loukkaantui lauantain vastaisena yönä levottomuuksissa Barcelonassa, ja lukuisia ihmisiä pidätettiin.

Yli 46 miljoonan asukkaan Espanjassa asetettiin heinäkuussa monia rajoituksia, kun koronavirustartunnat lähtivät uudelleen nousuun. Maassa on varmistunut jo yli 1,1 miljoonaa tartuntaa, ja virukseen liittyviä kuolemia on raportoitu yli 35 000.

Maan parlamentti hyväksyi torstaina poikkeustilan jatkamisen puolella vuodella. Poikkeustilan on nyt määrä päättyä 9. toukokuuta.

Poikkeustilan aikana Espanjan 17 aluehallintoa voivat halutessaan rajoittaa ihmisten liikkumista esimerkiksi määräämällä ulkonaliikkumiskieltoja tai kieltämällä alueiden rajat ylittävän liikkumisen.

Ruumishuoneille vaaditaan resursseja Madridissa

Rajoituksia vastustavat mielenosoittajat eivät ole Espanjassa ainoita tyytymättömiä. Sunnuntaina pääkaupunki Madridin ruumishuoneilla työskentelevät ryhtyivät vuorokauden mittaiseen lakkoon.

Lakkoilijat vaativat lisää henkilökuntaa vastaamaan kasvaneeseen tarpeeseen, kun koronaviruksen odotetaan aiheuttavan lisää kuolemia pandemian toisessa aallossa. Kymmenet lakossa olevat työntekijät osoittivat mieltään hautausmaan liepeillä, kun ihmiset vierailivat pyhäinpäivänä omaistensa haudoilla.

Madridissa kunnallinen toimija pyörittää 14:ää hautausmaata, kahta ruumishuonetta ja kahta krematoriota, ja sillä on vajaat 500 työntekijää.

Kunnallisen ruumishuoneen edustajan mukaan tällä kertaa halutaan välttää "improvisoinnit", joihin viime keväänä oli turvauduttava. Kapasiteetin puutteen vuoksi keväällä hautaamisissa oli pitkiä viiveitä ja tuhkaamisia oli tehtävä satojen kilometrien päässä. Lisäksi luistelukenttä otettiin käyttöön väliaikaiseksi ruumishuoneeksi koronaviruksen uhreille.

Vastaavanlainen vuorokauden mittainen lakko pidettiin myös syyskuussa samasta syystä.

Geneve menee kansallisia rajoituksia pidemmälle

Sveitsissä Geneve ilmoitti sunnuntaina ottavansa käyttöön kansallisia rajoituksia tiukemmat toimet ja sulkevansa muun muassa baarit, ravintolat, museot, elokuvateatterit ja muut kuin välttämättömyystarvikkeita myyvät liikkeet. Aluehallinto varoitti, että tilanne on huonontunut merkittävästi.

Ihmisiä opastetaan pysymään kotona ja lähtemään liikkeelle vain silloin kun se on aivan välttämätöntä, vaikka varsinaista liikkumiskieltoa ei olekaan julistettu. Tilanne on suurin piirtein sama kuin kevään puolittaisessa sulussa lukuun ottamatta sitä, että koulut pysyvät auki.

Sunnuntaina tiedotettiin myös, että kasvomaskien käyttö on pakollista hiihtohisseissä tulevalla talvikaudella.

Joitakin päiviä aiemmin Sveitsin hallitus ilmoitti rajoitusten tiukennuksista, mutta kevään osittaista sulkua se ei julistanut. Esimerkiksi maskien käyttö on nyt pakollista kaikissa julkisissa tiloissa ja ulkona, jos turvavälien pitäminen ei ole mahdollista.

Tartuntojen määrä on kasvanut Sveitsissä kiivaasti viime aikoina, ja suhteessa väestömäärään piikki on ollut Euroopan pahimpia.

Iranissa seurataan kaupunkeihin pyrkivien rekisteritunnuksia

Iranissa rajoitetaan maanantaista alkaen matkustamista pahiten koronaviruksesta kärsiviin kaupunkeihin. Valtiontelevision mukaan sisäministeriön asettama rajoitus kieltää asukkaita lähtemästä ja ulkopuolisia tulemasta provinssien pääkaupunkeihin, jos ne on luokiteltu korkeimmalle eli punaiselle riskitasolle.

Matkustusrajoitus on näillä näkymin voimassa perjantaihin asti. Televisiokanava kertoi, että kaupunkeihin tai niistä pois pyrkiviä seurataan autojen rekisteritunnuksista, eivätkä rajoitukset koske julkista liikennettä. Rajoituksia rikkoville on luvassa sakkorangaistus.

Myös pääkaupunki Teheran on rajoitusten kohteena. Korkeimman riskiluokituksen kaupungeissa on voimassa myös muita rajoituksia, joiden vuoksi julkisia tiloja ja yrityksiä on pantu kiinni.

Koronavirus on iskenyt Lähi-idän maista pahiten juuri Iraniin, jossa on viime päivinä raportoitu ennätyslukuja sekä tartuntamäärissä että kuolemantapauksissa. Kasvavat lukemat ovat saaneet viranomaiset ja terveysasiantuntijat vaatimaan täyttä sulkua pääkaupunkiin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut