Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääministeri Ardern toi työväenpuolueelle murskavoiton Uuden-Seelannin vaaleissa – puolue pystyy muodostamaan enemmistöhallituksen yksinkin

Uuden-Seelannin parlamenttivaaleista tuli suurvoitto työväenpuolueelle ja sitä johtavalle pääministerille Jacinda Ardernille.

– Kiitos kaikille ihmisille, jotka ovat antaneet meille äänensä ja luottaneet siihen, että jatkamme Uuden-Seelannin toipumisen johtamista, Ardern sanoi vaalivalvojaisissa.

Työväenpuolue sai 64 paikkaa 120-paikkaisessa parlamentissa. Lopullisista äänistä puolue sai 49 prosenttia.

Oppositiojohtaja Judith Collins keskustaoikeistolaisesta kansallispuolueesta myönsi tappionsa jo ääntenlaskennan ollessa kesken.

– Onnittelen vaalituloksesta pääministeri Jacinda Ardernia, jolle olen soittanut. Se on uskoakseni erinomainen tulos työväenpuolueelle. Tämä on ollut kova kampanja, Collins sanoi televisioidussa puheessaan.

Yksikään puolue ei ole saanut Uudessa-Seelannissa enemmistöä paikoista sen jälkeen, kun maa siirtyi suhteelliseen vaalitapaan vuonna 1996.

Kansallispuolue joutui tyytymään 35 paikkaan parlamentissa, mikä on puolueelle huonoin tulos 20 vuoteen. Puolue menetti 20 kansanedustajan paikat.

Vaalien yhteydessä järjestettiin myös kaksi kansanäänestystä. Toisessa oli kyse kannabiksen viihdekäytön laillistamisesta ja toisessa eutanasian sallimisesta. Kansanäänestysten tulokset selviävät vasta lokakuun lopussa.

Kaksi suurta, pari pientä

Uuden-Seelannin politiikka on pitkään pyörinyt työväenpuolueen ja kansallispuolueen vuorottelun ympärillä. Edellisissä parlamenttivaaleissa 2017 kansallispuolue sai 55 paikkaa ja työväenpuolue 46.

Vuonna 1996 tehdyn vaalitavan muutoksen jälkeen pienempien puolueiden on ollut aiempaa helpompi saada paikkoja parlamenttiin. Edellisissä vaaleissa kahdeksan paikkaa saaneet vihreät kasvattivat parlamenttipaikkojensa määrän kymmeneen, kertoo Guardian . Työväenpuolueen kanssa hallitusyhteistyötä tehnyt kansallispopulistinen NZ First -puolue taas menetti kaikki yhdeksän parlamenttipaikkaansa. Vapaata markkinataloutta ajava ACT sai kymmenen paikkaa, eli yhdeksän enemmän kuin viime vaaleissa.

Ardernin suosio puolueen voiton takana

Työväenpuolueen johtoon kuuluva Claire Szabo antoi kunnian hyvistä tuloksista Ardernille.

– Tämä on mahtava ilta meille, keikumme tuoliemme reunoilla. Ei ole epäilystäkään siitä, että Jacinda Ardernin vahva ja erinomainen johtajuus on tämän takana, hän sanoi ääntenlaskennan aikana.

Ardern nousi puolueensa ruoriin vuonna 2017, kun puolueen suosio heilui 24 prosentin tuntumassa. Alustavien tulosten mukaan nyt puolue olisi saamassa 48,9 prosenttia äänistä, eli Ardernin johdossa puolue on kaksinkertaistanut suosionsa.

Ardernin suosiota selittää osaltaan se, että hänen hallituksensa on onnistunut minimoimaan koronaviruksen leviämisen Uudessa-Seelannissa. Virukseen liittyviä kuolemia on tapahtunut maassa 25, kun asukkaita on viisi miljoonaa.

Ardernia on myös kiitelty siitä, miten hän on vastannut maata ravistelleisiin kriiseihin. Maaliskuussa 2019 valkoista ylivaltaa ajava asemies ampui 51 muslimia Christchurchissa. Ardern osoitti empatiaa uhreja kohtaan ja kiristi nopeasti aselakeja.

Joulukuussa 2019 Ardern taas lohdutti maataan, kun tulivuori purkautui White Island -saarella, 21 ihmistä kuoli ja kymmenet saivat pahoja palovammoja.

Kritiikkiä Ardern on saanut siitä, että hän ei ole onnistunut toteuttamaan osaa aiemmista vaalilupauksistaan, kuten asumisen hintojen alentamista ja lapsiköyhyyden vähentämistä.