Suomi keskeyttää luovutussopimuksen Hongkongin kanssa

Presidentti Sauli Niinistö hyväksyi keskeyttämistä koskevan esityksen perjantaina. Markku Ulander / LEHTIKUVA

Iiro-Matti Nieminen / STT

Suomi keskeyttää Hongkongin kanssa tehdyn luovuttamissopimuksen soveltamisen. Presidentti Sauli Niinistö hyväksyi keskeyttämistä koskevan esityksen tänään.

Hongkong on Kiinan erityishallintoalue. Kiinan ote Hongkongista on kiristynyt entisestään kesällä voimaan tulleen uuden turvallisuuslain seurauksena.

Turvallisuuslaki antaa Kiinalle laajan mahdollisuuden puuttua esimerkiksi Hongkongin tuomioistuinten ja median toimintaan sekä kansalaisten perusvapauksiin. Laki muun muassa mahdollistaa vakavista rikoksista epäiltyjen tuomitsemisen Kiinassa.

Turvallisuuslain myötä Hongkongin alueen oikeudellisen tilanteen voidaan katsoa muuttuneen epäselväksi, esittelymuistiossa kerrotaan.

– Luovuttamissopimuksen tekohetkellä vallinneiden olosuhteiden voidaan katsoa muuttuneen siten, että sopimusvelvoitteiden soveltamiselle ei ole nyt edellytyksiä, muistiossa sanotaan.

Suomi yhteisrintamassa Hollannin ja Irlannin kanssa

EU-maista myös Saksalla, Tshekillä, Irlannilla, Hollannilla ja Portugalilla on kahdenvälinen luovuttamissopimus Hongkongin kanssa.

Saksa ilmoitti jo heinäkuun lopulla keskeyttävänsä luovuttamissopimuksen soveltamisen. Lisäksi Hollanti ja Irlanti ovat päättäneet keskeyttää sopimuksen soveltamisen.

Suomi aikoo ilmoittaa soveltamisen keskeyttämisestä samanaikaisesti Hollannin ja Irlannin kanssa. Ilmoitus annetaan mahdollisesti ensi maanantaina.

EU:n ulkopuolisista maista muun muassa Yhdysvallat ja Britannia ovat keskeyttäneet luovuttamissopimuksen soveltamisen.

Kommentoi

Mainos: Warkauden Lehti

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty