USA kieltäytyi ydinaseita rajoittavan sopimuksen jatkamisesta

Venäjän presidentti Vladimir Putin ehdottaa nykysopimuksen jatkamista ainakin vuodella ja ilman mitään ehtoja, mikä tarjoaisi mahdollisuuden jatkaa neuvotteluja sopimuksen sisällöstä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvallat kertoi perjantai-iltana, ettei se suostu ydinaseita rajoittavan Uusi Start -sopimuksen jatkamiseen vuodella. Venäjän presidentti Vladimir Putin ehdotti jatkoa aiemmin päivällä.

Sopimus koskee strategisten mannertenvälisten ydinohjusten määrää ja valvontaa.

Putin ehdotti nykysopimuksen jatkamista ainakin vuodella ja ilman mitään ehtoja, mikä olisi tarjonnut mahdollisuuden jatkaa neuvotteluja sopimuksen sisällöstä.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Robert O'Brienin mukaan Yhdysvallat ehdotti jo aiemmin sopimuksen jatkoa vuodella tiukemmilla ehdoilla. Aiemmin tällä viikolla Yhdysvallat ehti jo kertoa, että maat olivat päässeet alustavaan yhteisymmärrykseen sopimuksen jatkosta, mutta tuolloin Venäjä kiisti tiedon pikaisesti.

Uusi Start on viimeinen voimassa oleva ydinaseita rajoittava sopimus. Aiemmat presidentit Barack Obama ja Dmitri Medvedev solmivat sen kymmeneksi vuodeksi vuonna 2010, jolloin maiden välit olivat hetken paranemaan päin. Sopimus astui voimaan seuraavan vuoden helmikuussa, ja siihen sisältyi myös optio jatkosta.

Pian sopimuksen voimaan astumisen jälkeen Putin palasi presidentiksi, ja liennytyskausi maiden suhteissa loppui.

Neuvotteluja myös Helsingissä

Yhdysvaltain ja Venäjän edustajat ovat neuvotelleet sopimuksen jatkosta ainakin Wienissä ja Helsingissä. Yhdysvaltain presidentin asevalvonnan erityisedustaja Marshall Billingslea ja Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov tapasivat Helsingissä neuvotteluissa aiemmin tässä kuussa.

– Merkittävin ulottuvuus sopimuksessa ovat valvontajärjestelyt. Molemmilla osapuolilla on koko ajan tieto siitä, mihin käyttövalmiita ydinaseita on sijoiteltu ja millaisia määriä. Jos tällaista sopimusta ei enää ole, se merkitsee, ettei ole enää mitään virallista valvontamekanismia tai tiedonvälitysvelvollisuutta, tutkija Tapio Juntunen Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta kuvaili STT:lle Helsingissä käytyjen neuvottelujen aikaan.

Kommentoi