Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolustusvoimat uusii varusmiehille tuttuja "kessejä" eli kevyitä kertasinkoja – "Merkittävä parannus panssarintorjuntaan"

Puolustusvoimat hankkii uusia "kessejä" eli kevyitä kertasinkoja.

Uudet 66 KES 12 -kertasingot ja niiden harjoitusaseet toimittaa Nammo Lapua . Tänä vuonna tehtävän hankinnan arvo on 26 miljoonaa euroa, mikä sisältää optiot kahdelle seuraavalle vuodelle. Sen työllistävä vaikutus Suomessa on yksitoista henkilötyövuotta.

Puolustusvoimat on aiemmin käyttänyt 66 KES 88 -mallia. Jalkaväen tarkastaja, eversti Rainer Peltoniemi Maavoimista kertoo, että uusi malli on merkittävä parannus panssarintorjuntaan, sillä mallin läpäisykyky ja käytettävyys ovat parantuneet. Sen tehokas ampumaetäisyys on 250 metriä, ja se läpäisee 450 millimetriä panssariterästä. Edeltäjän toimintaetäisyys oli 200 metriä ja läpäisykyky 300 millimetriä.

Puolustusvoimat on aiemmin hankkinut uudenmallista kertasinkoa pienempänä eränä. Peltoniemen mukaan uusi malli on ollut jo varusmiehillä koulutuskäytössä, mutta tuoreen hankinnan myötä se saadaan varmasti käyttöön myös kovapanosammuntoihin.

– Niitä on ollut Maavoimien joukko-osastoissa käytössä, ja tämän hankinnan myötä saavutetaan järjestelmän nykyistä kattavampi koulutettavuus ja kyvykkyyden ylläpito, Peltoniemi sanoo STT:lle.

Uudessa mallissa on myös monipuolisempi tähtäinvalikoima. Siihen voidaan muun muassa yhdistää pimeätähtäimiä, kuten punapiste- tai lasertähtäin.

Panssaroidut ajoneuvot yleisiä

Kevyt kertasinko on tarkoitettu erityisesti kevyesti panssaroituja ajoneuvoja vastaan. Kyseessä on Peltoniemen mukaan jokaisen taistelijan peruspanssarintorjunta-ase.

Hallitusneuvos Jouko Tuloisela puolustusministeriöstä kertoo, että hankinta vastaa taistelukäytössä lisääntyneiden ajoneuvojen määrään. Ministeriön mukaan nykyisin miltei kaikki kalusto on panssaroitua.

– Näemme yhä enemmän ajoneuvoja taistelukentällä nykypäivänä. Tämä vastaa siihen, Tuloisela sanoo.

Eversti Peltoniemi korostaa hankinnan merkitystä myös huoltovarmuuden näkökulmasta.

– Se lisää merkittävästi huoltovarmuutta, että meillä kotimaassa on tällaista tietotaitoa ja kokoonpanokykyä.