Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Trumpin kampanja käytti Yhdysvaltain johtavaa terveysasiantuntijaa Faucia mainoksessaan ilman tämän lupaa – videosta saa kuvan, että hän tukee presidentin koronatoimia

Yhdysvaltain terveysviraston pääjohtaja Anthony Fauci kertoo, että presidentti Donald Trumpin vaalikampanja on käyttänyt hänen lausuntoaan virheellisesti. Faucin mukaan kampanjan mainoksessa annetaan virheellisesti ymmärtää, että hän tukisi presidentin tapaa hoitaa koronaviruspandemiaa.

Fauci sanoo, että ei ole koskaan julkisesti tukenut poliittisia ehdokkaita. Faucin mukaan hänen maaliskuiset kommenttinsa on otettu videolle käyttöön ilman hänen lupaansa. Lisäksi ne oli irrotettu kontekstista.

Fauci kommentoi videota medialle toimittamassaan lausunnossa.

30 sekunnin mainoksessa kerrotaan Trumpin tartunnasta ja sanotaan, että presidentti ja Yhdysvallat olisivat toipumassa. Videolla Fauci vaikuttaa tukevan Trumpin koronatoimia.

– En voi kuvitella, että kukaan voisi tehdä enempää, Faucin näytetään sanovan ja luodaan kuva, että hän viittaa presidenttiin.

Yhdysvalloissa on määrä järjestää presidentinvaalit noin kolmen viikon päästä. Maassa on todettu määrällisesti eniten koronavirustartuntoja ja niihin liittyviä kuolemia maalimassa. Pandemia on ollut myös kova isku maan taloudelle.

Fauci ei puhunut Trumpista, ainakaan suoraan

Maaliskuussa Fox News -kanavalla esitetyssä haastattelussa Fauci ei suoraan puhunut Trumpista.

– Meillä ei ole koskaan ollut tällaista uhkaa. Koordinoitu vastaus on ollut – on monia adjektiiveja kuvaamaan sitä – vaikuttava on mielestäni yksi niistä. Tässä tarvitaan kaikkia. Minä olen osa joukkuetta, en ole ainoa, Fauci sanoi maaliskuun lähetyksessä CNN :n mukaan.

– Olen omistanut tähän lähes kaiken ajan. Olen ollut Valkoisella talolla työryhmän kanssa joka päivä. Joka ikinen päivä. Joten, en voi kuvitella, että missään olosuhteissa kukaan voisi tehdä enempää.

Trumpin kampanjan viestintäpäällikkö Tim Murtaugh vastasi CNN:lle, että videolla on käytetty Faucin omia sanoja.

– Video on kansallisesta televisiohaastattelusta, jossa tohtori Fauci kehui Trumpin hallinnon työtä, Murtaugh puolusti videota.

Fauci on joutunut useaan otteeseen täsmentämään tai korjaamaan presidentin lausuntoja koronaviruksesta sekä sen hoidosta ja rokotteista.

Huhtikuussa Trump kirjoitit tviitissään #FireFauci eli erottakaa Fauci. Myöhemmin hän sanoi Faucin tekevän mahtavaa työtä.

Heinäkuussa presidentti ihmetteli, miksi Fauci on mielipidekyselyissä presidenttiä suositumpi. Trumpista Faucin uskottavuuden ja suosion pitäisi heijastua presidenttiin ja hänen hallintoonsa, sillä heille 79-vuotias, laajasti arvostettu asiantuntija työskentelee.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.