Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitukselta tivattiin, miksi maskeja ei vielä keväällä suositeltu – Marin: Maskeja ei ollut ja oli vaara, ettei niitä osattaisi käyttää

Presidentin ehdottamaa "kriisinyrkkiä" väläyteltiin avuksi, mutta pääministeri ei innostunut.

Hallitukselta haluttiin torstaina kyselytunnilla vastaus monia askarruttaneeseen kysymykseen, miksi maskisuosituksessa on tehty täyskäännös kevääseen verrattuna.

– Mikä on se muuttunut tieto, mikä muutti tilanteen niin, että meillä kaikilla esimerkiksi täällä salissa on maskit? kysyi kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiuru.

Kiuru ihmetteli myös, miksi suomalaisille kerrottiin, että maskien käytöstä voi olla jopa haittaa.

Suomessa ei ennen elokuuta annettu virallisia suosituksia kasvomaskien käytöstä.

– Oliko kyse siitä, että meille kerrottiin, että maskin käyttö ei ole tarpeellista, koska maskeja ei ollut saatavilla? Kiuru kysyi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) myönsi, että laajaa suositusta ei olisi voitu antaa, koska maskeja ei ollut. Hän myös korosti, ettei hallitus ole koskaan kieltänyt maskin käyttämistä, mutta korostanut, että sitä tulee käyttää oikein.

– Jos maskia käyttää väärin, siitä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Hänen mukaansa nyt suomalaiset ovat kuitenkin onneksi oppineet käyttämään suojia.

Oppositio syytti hallitusta myös puutteellisesta viestinnästä sekä hallituksen sisällä että ulospäin.

– Tuntuu sille, että te ette soita samassa orkesterissa. Hallituksen koronalinja riippuu siitä, keneltä ministeriltä kysyy, sanoi perussuomalaisten Arja Juvonen.

Marin myönsi, että viestinnässä on aina parantamisen varaa, mutta korosti, että koronakriisin hoito ei ole yksinkertaista.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Lepomäki kysyi Marinilta, olisiko tämä jo valmis tarttumaan presidentti Sauli Niinistön tarjoukseen erillisestä kriisinyrkistä. Julkisuuteen levisi keväällä viestinvaihtoa, jossa presidentti väläytti pääministerille ajatuksen operatiivisen "nyrkin" perustamisesta.

Marin sanoi, että hänestä on tärkeää, että kentän toimijat ja valtionhallinnon toimijat, jotka aidosti myös toimeenpanevat asioita, ovat mukana valmistelussa.

– Kun olen nähnyt, mitkä nämä haasteet tässä ovat, niin voin sanoa, että se (ulkopuolinen porukka) ei ongelmaa ratkaise.

Hänestä Suomi on pärjännyt koronakriisin hoidossa hyvin verrattuna moniin muihin maihin.