Päivittäistavarakauppa ja Kaupan liitto eivät aja maskipakkoa, kasvosuojan käytölle kaupoissa silti vahva suositus

Kaupan alalla ole valtuuksia asettaa tai valvoa suoranaista maskipakkoa, Päivittäistavarakauppa ry katsoo. Järjestö kuitenkin suosittaa vahvasti asiakkaita maskin käyttöön. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

Ilkka Hemmilä / STT

Sekä Päivittäistavarakauppa ry että Kaupan liitto suosittelevat vahvasti kasvomaskin käyttöä myymälöissä asioiville kuluttajille. Suositus on voimassa erityisesti alueilla, jotka ovat taudin kiihtymis- tai leviämisvaiheessa.

Uudenmaan koronakoordinaatioryhmä on suositellut alueen yksityisille elinkeinonharjoittajille edellytystä asiakkaille kasvomaskin käytöstä. Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo, ettei kaupan alalla ole valtuuksia asettaa tai valvoa suoranaista maskipakkoa.

Luoto muistuttaa tiedotteessa, että kaikki asiakkaat eivät voi terveyssyistä käyttää maskia.

– Vetoamme kuluttajiin, että he kantaisivat vastuunsa ja käyttäisivät kasvomaskia kaupassa asioidessaan, Luoto sanoo tiedotteessa.

– Maskin käyttö on keino ehkäistä tartuntoja hyvän käsi- ja yskimishygienian sekä riittävien turvavälien lisäksi.

Kaupan alalla ei ole lämmetty ajatukselle maskipakon määräämisestä asioinnin edellytyksenä. Eilen Kaupan liitto ilmaisi kielteisen kantansa asiaan. Liiton mukaan maskivelvoitetta oli selvitetty jo elokuussa Kilpailu- ja kuluttajaviraston kanssa.

– Maskipakon määrääminen asiakkaille ei ole suositeltavaa, sillä henkilöstöllä ei ole lain sallimia keinoja estää maskittomien henkilöiden asioimista myymälässä, liitto sanoi kannanotossaan.

STT:n kyselyssä suuret ruokakauppaketjut Kesko, Lidl ja SOK kertoivat myös pitäytyvänsä suosituslinjalla.

Kommentoi