Trump vietti aikaa presidentin virkahuoneessa vain päivä sairaalasta päästyään, kertoo presidentin talouspoliittinen avustaja – Valkoinen talo kiistää

Joe Biden (vasemmalla) vastustaa vaaliväittelyä presidentti Donald Trumpin kanssa, jos tällä on vielä koronavirusoireita. AFP / LEHTIKUVA

AFP / STT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vietti aikaa presidentin virkahuoneessa Valkoisessa talossa vain päivä sairaalasta pääsemisen jälkeen. Asiasta kertoi CNBC :lle Trumpin talouspoliittinen avustaja Larry Kudlow.

Kudlow sanoi, että maan hallinto on toimiva ja että presidentti kävi virkahuoneessaan (Oval Office) noudattaen varotoimia, jotka liittyvät koronatartuntaan. CNBC:n mukaan Kudlow ei suostunut kertomaan, käyttikö Trump kasvomaskia.

CNBC:n mukaan Valkoinen talo on kiistänyt väitteet, että Trump olisi ollut tiistaina presidentin virkahuoneessa.

– Vaikka presidentti olisi halunnut olla Oval Officessa eilen, hän ei ollut siellä – hän jäi virka-asunnolleen työskennelläkseen sieltä käsin, tviittasi presidentin edustaja Ben Williamson.

Williamsonin mukaan turvallisuusjärjestelyjä tehdään parhaillaan, jotta voitaisiin varautua siihen, että Trump siirtyisi tulevien päivien aikana tekemään töitä Oval Officesta käsin.

Samaan aikaan koronatartuntojen määrä Trumpin sisäpiirissä on kasvanut ja Trumpia on kritisoitu siitä, miten hän vähättelee viruksen vakavuutta.

Lääkäri: Trump ei ole sa anut lisähappea sitten viime viikon

Trumpin lääkäri kertoi keskiviikkona, että Trump on ollut oireeton jo edellisten 24 tunnin ajan. Hän ei ole myöskään tarvinnut Valkoisen talon lääkärin Sean Conleyn mukaan lisähappea sitten sairaalaan siirtämisen.

Conleyn mukaan presidentillä ei ole myöskään ollut kuumetta neljään päivään.

– Tänä aamuna presidentti kertoo voivansa erinomaisesti, Conley sanoi viestissään.

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Kayleigh McEnany julkaisi Conleyn tilannepäivityksen Twitterissä . Myös McEnanylla itsellään on todettu koronatartunta Trumpin sisäpiirin tartuntaryppään yhteydessä.

Conley on aiemmin antanut Trumpin terveydestä lausuntoja, jotka eivät ole vastanneet totuutta ja on myöhemmin joutunut paikkailemaan puheitaan. Hän on muun muassa kertonut maalanneensa lausunnoissaan totuutta valoisampaa kuvaa Trumpin terveydentilasta piristääkseen presidentin mieltä.

Alkuunsa hän myös kieltäytyi myöntämästä, että Trump on saanut lisähappea ja vältteli tiedotustilaisuudessa toimittajien kysymyksiä aiheesta.

Trump kertoi tartunnastaan sekä puolisonsa Melanian tartunnasta Twitterissä viime viikon loppupuolela. Sittemmin häntä hoidettiin tartunnan vuoksi Walter Reed -sotilassairaalassa, josta hänet kotiutettiin maanantaina. Trump viipyi sairaalassa kolme yötä.

Häntä hoitaneet lääkärit varoittivat, ettei hän ole vielä täysin selvillä vesillä. Edellä mainittujen lääkärien näkemyksen mukaan Trumpin voidaan sanoa toipuneen taudista aikaisintaan viikon päästä.

Biden ei halua väitellä sairastavan Trumpin kanssa

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden sanoi vastustavansa vaaliväittelyä Trumpin kanssa, jos tällä on vielä koronavirusoireita.

– Odotan toki, että pääsen väittelemään hänen kanssaan, mutta toiveeni on, että tarvittavia säännöksiä noudatetaan, Biden sanoi.

Bidenin on määrä kohdata Trump toisessa vaaliväittelyssä runsaan viikon päästä.

Trump kertoi saaneensa koronavirustartunnan vain kaksi päivää sen jälkeen kun kaksikko kohtasi ensimmäisen kerran Clevelandissa.

– Jos hänellä on edelleen covid, meidän ei pitäisi väitellä. Kyseessä on vakava ongelma, jossa aion noudattaa lääkärien neuvoja, Biden jatkoi puhuessaan toimittajille Gettysburgissa.

Trump on Twitterissä kertonut odottavansa väittelyä innolla eikä ole viitannut mitenkään siihen, että aikoisi jättää sen väliin koronan vuoksi.

Trump keskeytti neuvottelut elvytyspaketista

Demokraattihaastaja Biden syytti tuoreeltaan Trumpin kääntäneen selkänsä yhdysvaltalaisille. Biden kommentoi Trumpin päätöstä keskeyttää demokraattien kanssa käydyt neuvottelut valtavasta koronaelvytyspaketista.

Trump ilmoitti asiasta Twitterissä myöhään tiistaina Suomen aikaa. Trump sanoi myöntävänsä elvytysrahat vasta sen jälkeen, kun on voittanut marraskuun alun vaalit.

– Hän käänsi selkänsä jokaiselle työntekijälle, joka ei vielä ole saanut työpaikkaansa takaisin. Hän käänsi selkänsä perheille, joiden on vaikea maksaa vuokriaan, saada ruokaa pöytiinsä ja huolehtia lapsistaan, Biden sanoi lausunnossa.

Trumpin päätös keskeyttää neuvottelut on kova isku Yhdysvaltojen kansalaisille ja pienyrityksille, sillä edellisen, keväällä myönnetyn 2,2 biljoonan dollarin paketin rahat on pääosin jo kulutettu.

Bidenin tulkinta on, että presidentti keskeytti elvytysneuvottelut raivatakseen tilaa korkeimman oikeuden tuomarinimityksen edistämiselle. Trump ja republikaanit haluavat nimetä korkeimpaan oikeuteen mieleisensä konservatiivituomarin vielä ennen vaaleja. Trumpin ehdokkaan Amy Coney Barrettin nimitys vaatii vielä senaatin vahvistuksen.

Pelosi: Valkoisessa talossa vallitsee kaaos

Elvytyspaketin koon oli tarkoitus nousta biljoonaluokkaan, ja siitä on neuvoteltu kuukausikaupalla. Neuvottelut olivat vielä pahasti kesken, mutta valtiovarainministeri Steven Mnuchinin ja demokraattien neuvottelijan, edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin oli määrä keskustella paketista puhelimitse vielä tiistaina paikallista aikaa.

Puolueilla on ollut eriäviä näkemyksiä niin paketin koosta kuin rahoitettavista elvytystoimistakin.

Myös Pelosi kritisoi Trumpin päätöstä kovin sanoin. Pelosin mukaan Valkoisessa talossa vallitsee kaaos ja Trump keskittyy oman etunsa ajamiseen maan kustannuksella.

Pelosi myös muistutti Yhdysvaltain keskuspankin varoittaneen, että liian heikoksi jäävät tukitoimet voivat hidastaa talouden toipumista. Se puolestaan lisäisi turhaan miljoonien yhdysvaltalaisten kotitalouksien ja yritysten ongelmia. Pelosin mukaan Trump näyttää unohtaneen keskuspankin varoitukset.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kommentoi