Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Helsinkiläisseurakunta vetoaa kirkon päättäjiin: ratkaisu löydettävä samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseksi

Helsinkiläisseurakunta vetoaa kirkon päättäjiin, jotta evankelis-luterilaisessa kirkossa löydettäisiin ratkaisu samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen mahdollistamiseksi. Asiasta tiedotti tiistai-iltana Helsingin seurakuntayhtymä.

Paavalin seurakunnan seurakuntaneuvosto päätti tiistaisessa kokouksessaan lähettää vetoomuksensa piispainkokoukselle ja hiippakuntien tuomiokapituleille. Seurakuntaneuvoston mukaan nykyinen epäselvä tilanne asettaa papit ja seurakuntalaiset eriarvoiseen asemaan asuinpaikasta riippuen.

– Siksi samaa sukupuolta olevia pareja vihkivien pappien rankaisemisesta tulee pidättäytyä. Repivä keskustelu loukkaa kaikkia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia, heidän perheitään ja muita läheisiään, tiedotteessa kerrotaan.

Seurakuntaneuvosto toivoo, että piispat johtaisivat prosessia niin, että yhdenvertaisuus ja kaikkien seurakuntalaisten kirkkojärjestyksessä määritellyt oikeudet toteutuisivat tasapuolisesti kaikissa hiippakunnissa.

Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala pitää seurakuntaneuvoston vetoomusta todella tärkeänä.

– Tavallisia ihmisiä kirkon toiminta hämmentää. Kirkon jäsenten enemmistön ja päätöksentekijöiden avioliittokäsitysten välillä vallitsee syvä ristiriita, Kanala arvioi tiedotteessa.

Vihkivien pappien määrä kasvanut entisestään

Seurakuntaneuvoston kokouksen puheenjohtaja Hanna Kalanne kertoo, että Suomessa on jo vihitty kirkollisesti avioon lukuisia samaa sukupuolta olevia pareja.

– Korkeimman hallinto-oikeuden 18.9. tekemän päätöksen jälkeen on vihkivien pappien määrä vain kasvanut entisestään, Kalanne sanoo tiedotteessa.

Edellä mainittu KHO:n päätös liittyi niin sanottuun sateenkaaripapin tapaukseen. Päätöksen mukaan tuomiokapitulilla oli oikeus antaa varoitus samaa sukupuolta olevan parin avioliittoon vihkineelle papille.

Tuomioistuin katsoi vuosikirjapäätöksessään, että Oulun hiippakunnan tuomiokapituli ei toiminut lainvastaisesti, kun se antoi samaa sukupuolta olevan parin vihkineelle papille varoituksen. KHO kumosi näin hallinto-oikeuden aiemman päätöksen.

Selvityksessä todettiin, että Suomen evankelis-luterilaisen kirkon avioliittokäsitystä ja vihkimistä koskevaa säännöstöä ei ollut avioliittolain muutoksen vuoksi muutettu. Tuomiokapituli ei toiminut asiassa lainvastaisesti, sillä perustuslaki turvaa kirkon sisäistä autonomiaa.

Seurakuntaneuvoston tiistaisen tiedotteen mukaan KHO ei ottanut kantaa siihen, tulisiko kirkon sallia sateenkaariparien vihkiminen. Kirkkoherra Kanalan mukaan KHO:n ratkaisu koskikin sitä, minkälaisista asioista tuomiokapitulit voivat lain mukaan antaa papeille varoituksia.

– Kaikilla uskonnollisilla yhdyskunnilla on itsenäinen oikeus päättää, vihkivätkö ne avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja, syyskuisessa ratkaisussa todetaan.

Seurakunta toivoo muidenkin avaavan oviaan sateenkaaripareille

Seurakuntaneuvosto on jo neljä vuotta sitten vedonnut kirkon päättäjiin avioliittolakiin liittyen. Samalla neuvosto päätti, että Paavalinkirkko ja muut seurakunnan tilat ovat käytettävissä kaikkien parien vihkimisiin ja hääjuhliin.

Tiedotteen mukaan edellä mainittu päätös on yhä voimassa ja neuvosto vetoaa muiden seurakuntien luottamuselimiin, että muissa seurakunnissa tehtäisiin vastaavanlaisia päätöksiä.

Seurakuntaneuvosto päätti tiistaina vetoomuksen lähettämisestä äänin 12–2.

Paavalin seurakuntaneuvostossa on kirkkoherran lisäksi 14 jäsentä, tiedotteessa kerrotaan. Paavalin seurakuntaan kuuluvat Helsingistä Vallilan, Hermannin, Kumpulan, Toukolan, Arabianrannan ja Itä-Pasilan kaupunginosat.